ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Va rog sa-mi spuneti daca o persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă (pana la 2 ani)? Poate refuza angajatorul aprobarea cererii de concediu de crestere copil? In cazul refuzului de catre angajator a CCC, angajata poate solicita concediu fara plata pe durata de 2 ani pentru cresterea copilului? In cazul in care i se aproba concediu fara plata angajatei i se poate desface contractul de munca pe perioada acestui concediu?
Multumesc!




V E
 User  V E
a intrebat la 30 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Aug. 2013
O persoana poate solicita concediu fara plata pentru crestere a copilului doar din al doilea an, dupa ce in primul an a beneficiat de concediu indemnizat. Daca nu doreste sa primeasca indemnizatie pentru solicita concediu fara plata pentru nevoi personale, dar depinde si de angajator daca poate acorda un concediu atat de lung.

Angajatorul nu are dreptul sa refuze cererea, decat daca nu indeplinti conditiile de acordare a lui, respectiv in cele 12 luni anterioare datei nasterii sa fi realizat venituri profesionale impozabile sau din activiati agricole. Sau daca in cele 12 luni se regasesc si perioade asimilate, pentru cazul in care ati lucrat mai putin de 12 luni. Conditiile de acordarea a acestor drepturi le regasiti stipulate la art. 2 din OUG 111/2010. - http://clublegislatiamuncii.manager.ro/codul-muncii/indemnizatie-pentru-cresterea-copilului-7288.html

Nu se acorda concediu fara plata crestere copil pentru 2 ani, ci numai din al doilea an si numai in conditiile pe care le-am precizat la inceputul raspunsului. Conditia este prevazuta in OUG 111/2010.

Art. 6
(1) După ?mplinirea de către copil a v?rstei de un an, cu excepţia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) au dreptul la concediu fără plată pentru creşterea copilului p?nă la v?rsta de 2 ani.
(2) Cererea pentru acordarea concediului fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se ?nregistrează la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.

Pe parcursul concediului pentru crestere copil, fie el cu plata sau fara, nu se poate dispune concedierea salariatului decat in cazul in care apare un faliment, o reorganizare judiciara sau dizolvarea angajatorului in conditiile legii. Ceea ce inseamna ca, odata dispusa concedierea intr-unul din cazurile falimentului sau reorganizarii judiciare, dupa finalizarea concediului salariatul va intra direct in preavizul legal de 20 de zile lucratoare. La dizolvare CIM inceteaza de drept, conform legii.

Art. 60 - Codul muncii republicat
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

In cazul concediului fara plata pentru nevoi personale Codul muncii nu prevede nicio interdictie referitoare la dispunerea concedierii in acest timp, dupa cum ati vazut si in cuprinsul articiolului redat mai sus. Ceea ce inseamna ca, daca exista un temei legal, concedierea poate fi dispusa oricand pe parcursul CFP pentru nevoi personale.

Foarte important ca salariata sa efectueze cele 42 de zile concediu lauzie, obligatorii prin lege. Daca tatal este cel care doreste sa beneficieze de concediul dar mama indeplineste conditiile pentru acordarea celui de maternitate pentru sarcina si lauzie, el poate intra in CIC numai din cea de-a 43-a zi de la nastere, cel mai devreme, dupa ce mama finalizeaza concediul de lauzie.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024