ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu crestere copil - documente depuse de catre angajat/angajator


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua,
as vrea sa stiu ce ar trebui sa fac in urmatoarea situatie: la sfarsitul lunii octombrie urmeaza sa nasc, societatea se afla in faliment- dansi ar dori sa ma dea afara dupa/ inainte sa nasc au acest drept?; ce acte ar trebuie eu sa le depun la societatea acum ( cerere suspendare contract de munca).

Mariana Tudor
 User  Mariana Tudor
a intrebat la 05 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mariana tudor la 08 Sep. 2014
Incepand cu cea de-a 43-a zi de la nasterea copilului, nu mai devreme. Nu faceti cerere pentru concediu de lauzie, pentru ca la baza acestuia veti avea certificatul medical eliberat de medicul dvs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Tudor
 User Mariana Tudor
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Sep. 2014
si inca ceva cererea de suspendare a contractului de munca o voi face cu ce data, cu data de cand intru in concediu medical sarcina si lauzie sau cu data cand se vor termina cele 42 de zile?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mariana tudor la 08 Sep. 2014
Angajatorul poate dispune concedierea dvs. in cazul falimentului, atat in timpul sarcinii, cat si in timpul concediului de maternitate sau a celui pentru crestere copil, legea le permite acest lucru. Daca insa ca urmare a falimentului societata se dizolva atunci contractul de munca va inceta de drept asa cum prevede Codul muncii republicat. Iar daca se ajunge laconcediere prin 65 (1) atunci angajatorul este obligat sa va acorde un preaviz de minim 20 de zile lucratoare. Insa odata ce va veti afla in concediu de maternitate sau cel pentru crestere copil cand se va dispune masura, acestea reprezentand suspendare a CIM de drept (cel medical) si la cerere (in cazul CCC), atunci si preavizul se va suspenda. Ceea ce inseamna ca il veti finaliza dupa revenirea din concediu.

Toate aceste lucruri se regasesc in Codul muncii republicat.

Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
..............
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
...............
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
.............
(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Tudor
 User Mariana Tudor
a raspuns userului adriana iancu la 07 Sep. 2014
In cazul in care eu ma aflu in concediu medical sarcina si lauzie ma pot concedia? Cu ce articol ma poate concedia 65.1trebuie sa stau in preaviz?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 06 Sep. 2014
Aveti dreptul la concediul medical de maternitate(sarcina si lauzie). El se acordă incepand cu săptămana a 30-a de sarcină, pe o perioadă de 126 zile calendaristice (ceva mai multe de 4 luni). Dupa aceea puteti solicita acordarea concediului si a indemnizatiei de crestere copil daca ati realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit o perioada de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului.
In ceea ce priveste concedierea, potrivit art. 60 lit. e din Codul muncii respectiv dispozitiilor art. 21 alin. (1) lit. d) din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, este interzisa concedierea tuturor salariatilor aflati in concediu pentru cresterea copilului, cu exceptia situatiilor de reorganizare judiciara ori faliment al angajatorului.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024