ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu crestere copil. Postnatal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Ma numesc Aura si sunt insarcinata in 8 saptamani si deja ma gandesc de pe acum la cei 2 ani si care ar fi optiunea cea mai avantajoasa pt mine? Mentionez ca am un salariu brut de 1500 ron si net cam 1046, daca optez de la inceput pentru cei 2 ani de zile, iar dupa 1 an ma reintorc la munca, atunci pot beneficia de ceva bani de la primarie? Am auzit ceva de o suma de bani?
As mai vrea sa imi spuneti cam de ce suma as putea beneficia pentru aceasta perioada de 2 sau 1 an, daca am salariu de 1500 brut si 1046 net? Pot opta de la inceput pentru 1 an de zile?
Cu cat timp ar fi bine sa intru in perioada postnatal cu 2 luni ?

Va multumesc mult si sper ca ma veti putea ajuta.
O zi buna.

Aura Ionescu
 User  Aura Ionescu
a intrebat la 25 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Rahela Simona Oltean
 User Rahela Simona Oltean
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Iun. 2012
Buna, ma numesc Simona, am 20 de ani si as avea si eu cateva intrebari. Am lucrat 3 luni la o fabrica de biciclete iar acum lucrez la un supermarket de 2 luni; daca asi mai lucra inca 7 luni asi putea beneficia de concediul pentru cresterea copilului? Va multumesc anticipat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Diana Miha
 User Diana Miha
a raspuns la intrebare la 25 Mai. 2012
Nu-mi vine sa cred.. toata lumea se gandeste la bani, nu la copil ca i-ar fi mai bine sa stea cat mai mult langa mama. Daca alegeti un an nu va mai puteti razgandi. Avand in vedere salariul pe care il aveti luati aceeasi bani si daca alegeti un an si daca alegeti 2 ani. Pentru binele copilului alegeti sa stati 2 ani acasa. La indemnizatia care o luati o sa se adauge si 200 lei alocatia copilului pana la varsta de 2 ani. Prenatalul se ia inainte de nastere iar postnatalul dupa nastere. Amandoua sunt 126 zile. Obligatoriu e sa aveti 42 zile dupa nastere, restul de zile le impartiti cum vreti.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Mai. 2012
Puteti opta de la inceput fie pentru 1 an fie pentru 2. Optiunea nu poate fi modificata insa pe perioada acordarii dreptului, respectiv cand sunteti in concediu si primiti deja indemnizatie. Este obligatoriu insa ca la nasterea copilului sa aveti realizat un stagiu de cotizare de minim 12 luni, timp in care sa fi realizat venituri profesionale supuse impozitului de 16%.

La calcularea indeminzatiei de somaj se vor lua in calcul toate veniturile nete realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului - inclusiv indemnizatia acordata pentru concediul prenatal in cazul in care veti opta pentru el. Cuantumul indemnizatiei ei de 75% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni. Daca optati pentru 1 an de zile si reveniti la locul de munca inainte de implinirea acestei varste de catre copilul dvs., veti putea beneficia de stimulent de insertie de 500 de lei pana la 2 ani. daca insa optati pentru 2 ani, nu veti mai avea acest drept. Aceasta este suma la care va referiti dvs ca fiind acordata de Directia de Asistenta Sociala sau Primarie.

Referitor la concediul postnatal, conform legislatiei in vigoare, daca sunteti salariata si indepliniti conditiile de acordare a lui, aveti obligatia de a efectua un concediu minim de 42 de zile, din care se vor plati doar cele lucratoare. Incepand cu cea de-a 43-a zi de la nasterea copilului veti putea intra in concediu crestere copil in baza unuei cereri inaintate angajatorului si apoi depune solicitarea pentru indemnizatia crestere copil.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024