ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu de odihna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Un salariat care are CIM cu norma intreaga si un CIM partial, de cate zile de concediu beneficiaza la CIM partial? Programul la CIM partial este de week-end. Conform Codului Muncii art. 106, salariatul cu CIM partial beneficiaza de aceleasi drepturi ca salariatii cu norma intreaga, iar art. 145 prevede ca "(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic".
In CIM incheiat la capitolul concediu se specifica "Durata CO este de 21 de zile, in raport cu durata muincii (norma intreaga, fractiune de norma)", ceea ce contravine prevederilor legale.
In concluzie, cate zile de concediu ii revin de la locul de munca cu timp partial?
Multumesc!


Adaugata in: Concedii
Forascu Elena
 User  Forascu Elena
a intrebat la 22 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Forascu Elena la 22 Iul. 2013
Chiar daca are norma partiala, timpul lucrat in an este inferior cazului in care ar lucra sa zicem 5 zile pe saptamana cu norma partiala. El lucreaza 2 zile pe saptamana conform contractului. Daca in contract apare mentionat faptul ca el are dreptul la 21 de zile, el va primi ce apare in contract. Pentru ca la norma lui de lucru s-a negociat un concediu de 21 de zile lucratoare anual. Daca apar suspendari prin decizii (concedii fara plata de ex.), categoric scade durata concediului.

O alta varinata o reprezinta trecerea in contract a precizarii ca timpul de lucru este distribuit inegal, si in acelasti timp calculat timpul de lucru astfel: 2 zile pe saptamana a cate 8 ore inseamna 16 ore pe saptamana, adica 4 zile a cate 3 ore si o zi cu 4 ore. Programjul este tot unul inegal. In final, el lucreza doar 2 zile, condensate, iar concediul este raportat la acest timp.

In contractul lui, daca apar 21 de zile de CO, el va primi acest numar de zile de CO. Timpul efectiv lucrat in an se refera la numarul de zile lucrate. Daca el are doar 8 zile de lucru pe luna, cf. contractului, si nu apare precizata distribuirea programului de lucru inegal atunci se raporteaza la timpul efectiv lucrat, cel precizat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Forascu Elena
 User Forascu Elena
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Iul. 2013
Multumesc pentru raspuns.

"Salariatul dvs lucreaza aproximativ 3,2 - 3,5 luni pe an, pentru contractul cu timp partial, caz in care CO s-ar acorda raportat la acest timp lucrat, deci 6 zile CO pe an.

21 / 12 = 1,75 CO/luna
3,5 luni lucrate = 3,5 x 1,75 = 6,12 (se rotunjeste in jos) = 6 zile CO / an"

Dar, acest calcul facut de dvs. nu contravine art.106 din Codul Muncii? Iar expresia din art. 145 "activitatea prestata intr-un an calendaristic" nu se refera la timpul efectiv lucrat nu ca norma de munca ci durata in timp: luni dintr-un an?
Contractele nu sunt incheiate cu acelasi angajator.

Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Iul. 2013
Aveti in vedere si prevederile legale referitoare la acest aspect, al acordarii repausului saptamanal:

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).


Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 22 Iul. 2013
Nu contravine deloc codului muncii acel element din contractul de munca. Durata CO stabilita in Cod este ce minima, pentru un salariat incadrat cu CIM. Nu este precizat nicaieri ca nu i se pot acorda 21 de zile de CO pentru o astfel de norma.

Salariatul dvs lucreaza aproximativ 3,2 - 3,5 luni pe an, pentru contractul cu timp partial, caz in care CO s-ar acorda raportat la acest timp lucrat, deci 6 zile CO pe an.

21 / 12 = 1,75 CO/luna
3,5 luni lucrate = 3,5 x 1,75 = 6,12 (se rotunjeste in jos) = 6 zile CO / an

Aveti insa grija la un aspect, si anume repausul saptamanal. Chiar daca sunt contracte diferite, dat fiind faptul ca persoana in cauza lucreaza pentru dvs in baza ambelor contracte, cumva trebuie sa va asigurati ca el beneficiaza de repausul saptamanal legal, adica doua zile consecutive din saptamana, daca nu ii puteti acorda sambata si duminica. In plus, salariatul va primi obligatoriu spor de weekend, altfel riscati sa primiti sanctiuni de la ITM pentru nerespectarea obligatiei legale de a acorda repaus saptamanal si compensatia cuvenita acolo unde este cazul. Puteti acorda alte doua zile din saptamana drept repaus daca nu poate avea liber sambata si duminica, dar oricare ar fi ele, obligatoriu trebuie sa fie consecutive si fara sa lucreze nici macar o ora in ziua respectiva.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024