ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu de odihna!


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara!
Va rog, spuneti-mi si mie ce pot face eu in cazul unui refuz al patronului de a-mi acorda zile de CO?
La mijlocul/sfarsitul acestei luni as avea nevoie de cel putin o saptamana libera, la care sunt absolut sigur ca patronul nu va fi de acord. Eu am luat o zi libera si pe 30 Aprilie sa fie legata cu ziua de 1 Mai la care, patronul nestiind de situatie decat in ziua respectiva, nu a fost d eacord facand mare scandal. Mentionez ca, fiind cel mai priceput si muncitor la locul respectiv de munca, este un adevarat calvar sa cer eu zile libere deoarece tot timpul imi sunt aduse din partea patronului niste argumente ca nu isi au rostu.
Asadar, va intreb pe dumneavoastra, ce ar trebui sa fac eu in cazul refuzului din partea patronului? Mentionez ca si referitor la codul muncii nu se poate pune problema zilelor libere, fiind tot timpul de munca in firma, deoarece daca ar fi dupa patron ar trebui sa muncim tot anul!

Adaugata in: Concedii
Paul Constantin Popa
 User  Paul Constantin Popa
a intrebat la 02 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Paul Constantin Popa la 03 Mai. 2012
Am inteles. Cu atat mai mult as recomanda contactarea ITM pentru ca inteleg ca nici cei de la Resurse umane nu isi respecta atributia de a anunta angajatorul atunci cand inaintati o astfel de cerere. Cu multa placere, mult succes!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Paul Constantin Popa
 User Paul Constantin Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Mai. 2012
Referitor la ziua de 30 Aprilie am depus cererea cu 3 zile inainte, doar ca patronul nu a aflat decat in ziua respectiva dearece au uitat sa-l anunte.Eu am intrebat doar in cazul in care ar fi ceva concret sa pot eu scapa de toate acele argumente prost fondate.
Va multumesc pentru raspuns si articolele din codu muncii!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Mai. 2012
Normal daca angajatorul nu va poate acorda concediu de odihna pentru perioada propusa de dumneavoastra ar trebui sa renegocieze cu dumneavoastra o alta perioada pentru acordarea lui. Concediul se efectueaza in baza unei programari prealabile. Posibil ca acel concediu din data de 30 aprilie sa nu fi fost bine primit pentru ca l-ati inaintat chiar in ziua respectiva si nu anterior. Insa inteleg din ce spuneti ca timpul liber este o raritate la nivelul companiei sau cel putin in ceea ce va priveste pe dumneavostra. Acest lucru nu este in regula, ar trebui sa beneficiati atat de repaus saptamanal cat si de concediu de odihna corespunzator perioadei lucrate din an. E bine sa aveti in vedere faptul ca anagajtorul, daca din motive obiective si pe care sa le poata dovedi ulterior nu acorda concediu in cursul anului, este obligat sa vi-l acorde pana la finalul anului urmator. Astfel, daca la finalul anului 2011 spre exemplu aveti zile de concediu ramase neefectuate, angajatorul are obligatia de a va acorda acest concediu pana la finalul anului 2012.

Faceti si o sesizare catre ITM daca aceasta este o situatie repetitiva si care se mentine de mai mult timp.

Iata si ce prevede din codul muncii referitor la anumite aspecte ale concediului de odihna si acordarii lui, in speranta ca aceste prevederi va vor ajuta:

Art. 145
1 Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
2 Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
3 Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Art. 146
1 Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
2 Prin exceptie de la prevederile alin. 1, efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
3 Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
4 Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Art. 148
1 Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
2 Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
3 Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
4 In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. 2 si 3 salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
5 In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Art. 149
Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Art. 151
1 Concediul de odihna poate fi intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.
2 Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca. In acest caz angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
Marius Ion G Stancu Gratiela Petrescu alexei delimart Viviana Serni Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2024