ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu de risc maternal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am mai apelat in trecut la dvs. iar sfaturile dvs. mi-au fost foarte utile. In contiunare as avea o serie de intrebari tot cu privire la concediul de risc maternal pe care as dori sa mi-l iau incepand cu 1 oct. cand voi avea 26 de saptamani de sarcina.

1. De unde se ridica indemnizatia neta prevazuta in perioada acoperita de concediul de risc maternal si as dori sa stiu daca aceasta ajunge la sfarsitul lunii la o anumita data pentru luna in curs.

2. Trebuie intocmita o cerere pentru a intra direct din concediul de risc in concediul prenatal? Care este procedeul de intrare directa din concediul de risc in cel prenatal?

3. Firmele cu pana la 10 angajati nu sunt arondate la un birou de medicina a muncii?

4. De ce ar dori angajatorul sa intru in concediu medical clasic si nu in concediu de risc maternal avand in vedere ca in cea din urma situatie indemnizatia ar veni de la stat si nu de la acesta?

5. In cazul concediului medical clasic angajatorul mi-ar declara un venit lunbar de 75% din salariul net?

6. Cu ce suma ma plateste angajatorul pe perioada concediului pre si postnatal? Este vorba de 85% din salariul brut?

Va multumesc pentru raspunsuri.

Alexandra Varlan
 User  Alexandra Varlan
a intrebat la 04 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alexandra Varlan
 User Alexandra Varlan
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Sep. 2012
Buna seara,

Va multumesc pentru raspunsuri. O singura nelamurire as mai avea: spuneti-mi va rog pana la ce varsta a sarcinii imi pot lua concediu medical inainte de a intra in concediu maternal (mi-as dori ca acesta din urma sa inceapa cat mai aproape de termenul nasterii).

Ar fi posibil sa imi iau concediu medical de risc dupa 7 luni de sarcina exact inainte de intrarea in concediu maternal?

Va multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Sep. 2012
1. Concediul de risc maternal se acorda pe baza raportului de evaluare a riscurilor, intocmit de angajator impreuna cu medicul de medicina muncii. Daca medicul stabileste ca sunt conditii de risc si este indicat un concediu in acest sens, atunci cu raportul mergeti la medicul de familie pentru acordarea concediului. Plata se face de catre angajator, in baza certificatului medical prezentat de dvs lui. El isi va recupera ulterior banii de la Casa de Sanatate, concediul de risc maternal fiind integral suportat de FNUASS.

2. Nu se intocmeste nicio cerere pentru a intra in concediul de maternintate pre si postnatal. Acesta se acorda in baza certificatului medical, la fel ca orice alt concediu medical.

3. Ar trebui sa fie, pentru ca asigurarea sanatatii si securitatii in munca este obligatorie la nivelul oricarui angajator. El poate contracta un medic de medicina muncii.

4. Asa cum spuneam la prima intrebare, atat timp cat in raportul de evaluare nu sunt menitonate conditii de risc pentru sarcina si mama, nu se acorda concediul de risc maternal, ci doar concediu medical obisnuit. In cazul unei eminente de avort, de exemplu, aceasta este incadrata ca boala obisnuita.

5. Pentru concediul medical primiti indemnizatie de 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni anterioare celei in care intrati in concediu. Acelasi lucru se intampla si in cazul concediului de risc. Pentru concediul maternal indemnizatia este de 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni. Nu este in niciun caz 75% sau 85% din salariu.

6. 85% din media veniturilor brute realizate in ultimele 6 luni anterioare celei in care se acorda concediul maternal. Indemnizatiile amintite nu sunt impozabile, se retine numai contributia pentru CAS, reprezentant 10,%% din 741 de lei. Este bine sa aveti in vedere ca din totalul zilelor de concediu medical (acesta se acorda calendaristic) se platesc numai zilele lucratoare, nu si cele libere prin lege. (sambete, duminici, sarbatori legale).

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024