ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu fara plata pentru cresterea copilului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Ma adresez dumneavoastra cu o anumita problema, ceva mai delicata...

In luna mai 2012 am adus pe lume un baietel. Imediat ulterior, am cerut alocatie cat si indemnizatie pentru cresterea copilului. Aceasta a fost aprobata.

In luna iulie am plecat impreuna cu sotul si cu copilul in Germania, (ne-am schimbat resedinta - am facut "Anmeldung") unde ulterior sotul meu a cerut alocatie pentru cresterea copilului.

Astfel, de curand am primit o decizie in Romania conform careia trebuie sa returnez banii incasati inapoi statului roman. Decizia este logica si corecta, deoarece noi nu mai domiciliem in Romania - asa cum este prevazut in OUG 111/2010. Nu acest aspect ne intereseaza momentan.

Eu inainte de a pleca in Germania am lucrat in invatamant unde datorita faptului ca am nascut sunt in concediu pentru cresterea copilului - perioada aleasa 2 ani - .

Intrebarea mea este: Datorita faptului ca am primit decizia de a inapoia banii incasati inapoi catre ANPIS ( Ag. Nat. pentru Plati si Inspectie Sociala) poate sa imi fie periclitat postul de munca in invatamant? (Mentionez ca eram titulara pe post si dupa cum am precizat anterior concediul pentru cresterea copilului mi l-am ales pe o durata de 2 ani - adica expira in mai 2014).

Se poate desface contractul de munca, sau se poate sa fiu nevoita sa ma intorc acum in invatamant? Sau ce se poate intampla ( mai exista si alte variante)?

Exista o legatura intre "desfacerea C.I.M." si faptul ca NU PRIMESC BANI in acesti 2 ani? Eu totusi sunt in concediu de crestere a copilului, chiar daca neplatit.

Sper ca m-am facut inteleasa...

PS. Deocamdata de la scoala nu am primit nici o notificare. Se poate sa primesc; exista o comunicare intre aceste organisme ( scoala si ANPIS)?


Adaugata in: Concedii
Anamaria Tarba
 User  Anamaria Tarba
a intrebat la 23 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Anamaria Tarba
 User Anamaria Tarba
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Apr. 2013
Multumesc mult pentru raspuns... Am stat si m-am gandit foarte mult zilele astea cum sa procedez si nu stiu cum sa procedez sa fie bine, de aceea vreau sa va mai intreb:
1. Eu sunt titulara pe post din 2009...ideea este ca nu as renunta la post definitiv ca nu se stie cum vor decurge lucrurile pana la urma aici in Germania.... M-am gandit sa astept raspunsul din partea nemtilor cum ca mi-au aprobat alocatia pentru copil...si pe urma as anunta la scoala cum ca am cerut alocatie pentru copil in Germania si eu nu mai iau alocatie si indemnizatie in Romania...si oarecum sa-i las pe ei sa vad ce zic sau ce imi cer sa fac...As vrea ca la anul in mai sa imi iau concediul fara plata....Ce ziceti?
2. Inca ceva...poate legea sa-l oblige pe sotul meu sa-si ia luna aceea pentru ingrijirea copilului daca el lucreaza in Germania? Ar trebui sa mearga la vreo institutie sa dovedeasca ca lucreaza si ca are resedinta in Germania?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Apr. 2013
Da, este corecta decizia in privinta returnarii sumelor cat timp ati schimbat domiciliul. Nu stiu ce sa va spun in privinta incetarii decat ca legea nu prevede acest lucru. Puteti ramane in continuare in concediu crestere copil chiar daca nu primiti indemnizatie, iar din al doilea an aveti oricum dreprul la concediu fara plata pentru crestere copil daca in primul an ati fost in crestere copil indemnizat. Fiind insa impusa restituirea sumelor primul an devine unul neindemnizat. Cereti eventual incetarea concediului pentru crestere copil so solicitati inca un an de concediu crestere copil fara plata. Ca sa fiti in regula si in evidenta angajatorului. Iar daca nu mai doriti sa pastrati postul puteti solicita o incetare cu acordul partilor.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
George Andreescu G Stancu alexei delimart Gratiela Petrescu Radu Anton Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024