ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu fara plata sau concediu pentru studiu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am primit o bursa de studiu care va fi intre 1 octombrie 2014 si 1 mai 2015 si voiam sa stiu daca imi pot concediu fara plata pe toata perioasa asta sau concediu pentru studiu, eventual, pentru ca dupa ce se termina bursa as vrea sa ma intorc la acelasi loc de munca si sa fiu sigura ca-l pastrez. Pe durata concediului fara plata angajatorul mai plateste contributiile la stat? Cu cat timp inainte trebuie sa anunt ca vreau sa-mi iau concediu fara plata? Multumesc mult pentru raspuns

Adaugata in: Concedii
Maria Maria
 User  Maria Maria
a intrebat la 31 Iul. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 31 Iul. 2014
Puteti sa cereti concediu pentru studii fara plata dar aveti in vedere si faptul ca angajatorul poate sa va refuze cererea, legea nu il obliga sa o accepte.

Codul muncii reglementeaza acordarea concediilor fara plata pentru formarea profesionala.

Art. 154
(1) Salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala.
(2) Concediile pentru formare profesionala se pot acorda cu sau fara plata.

Art. 155
(1) Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Art. 156
(1) Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.
(2) Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).

Fiind concediu fara plata nu primiti salariu, ceea ce inseamna ca nu se platesc contributii pentru aceasta perioada. Ea nu va afecteaza insa vechimea in munca.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024