ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu maternitate,concediu crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Urmeaza sa nasc in luna noiembrie (10/11 noiembrie) iar contractul de munca se incheie la 1 ianuarie 2015.
Practic eu as fi in concediu postnatal pana pe data de 3 februarie 2015 dar fara contract de munca de la 1 ianuarie!
Cum trebuie sa procedez in aceasta situatie?
Sa imi iau din concediul de maternitate de 126 de zile doar cele 42 de zile obligatorii postnatal, dupa care sa intru imediat in CCC pana expira contractul?
Mentionez ca mai am si 15 zile de concediu de odihna neefectuat pe anul 2014.


Simona Radu
 User  Simona Radu
a intrebat la 05 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului simona radu la 08 Sep. 2014
Mergeti in continuare cu concediul de maternitate prenatal, sunteti obligata efectuati minim 42 de zile de lauzie din cele 126 daca doriti sa beneficiati de concediu da crestere copil.

Concediul postnatal va fi preluat in plata de catre Casa de sanatate, le prezentati lor certificatele medicale dupa incetare contractului de munca, impreuna cu dovada incetarii. Iar indemnizatia pentru crestere copil o veti solicita de la Primaria de care apartineti, pe baza unui dosar obligatoriu, lucru pe care l-ati face si in cazul in care ati fi in continuare angajata. Documentele necesare le regasiti pe site-ul DGASPC - http://www.protectiacopilului6.ro/directia-protectie-sociala_doc_29_serviciul-alocatii-si-indemnizatii_pg_0.htm impreuna cu informatiile privind acordarea lui.

O sa aveti nevoie de adeverinta cu veniturile realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii de la ANAF, cat timp inceteaza raportul de munca inainte de finalizarea concediului de maternitate angajatorul nu va va putea completa adeverinta de venit.

Puteti merge pe varianta in care sa stati doar cele 42 de zile in concediu postnatal si apoi sa intrati in CCC inainte sa va expire CIM. Asta ar insema ca perioada de lauzie sa se incheie pe data de 22 sau 23 decembrie, iar din ziua urmatoare puteti intra in CCC prin cerere inaintata angajatorului si apoi depuneti dosarul pentru indemnizatie la Primarie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Simona Radu
 User Simona Radu
a raspuns userului adriana iancu la 08 Sep. 2014
Multumesc dar CONCRET ce trebuie facut ? De la 1 ianuarie daca nu mai am contract de munca dar eu sunt in concediu postnatal unde trebuie sa ma duc? pe la ce cozi sa mai stau? de ce hartii mai am nevoie?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 06 Sep. 2014
Potrivit dispozitiilor art. 56 alin. (1) lit. i) din Codul muncii , contractul individual de munca incheiat pe durata determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului.
In aceste conditii, expirarea contractului individual de munca incheiat pe durata determinata constituie o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca.
ART. 23 OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
(3) In situatiile prevazute la alin. (2), baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Contractul insa fiind incheiat pe perioada determinata angajatorul nu are obligatia sa il prelungeasca, indiferent daca suntei insarcinata sau nu. Insa nu poate dispune concedierea anterior termenului de incetare de drept a contractului.
In situatia concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei aferente contractul de munca care inceteaza, plata indemnizatiei se asigura prin agentiile teritoriale pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024