ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu medical


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Cum se calceaza concediu medical in cazul in care o persoana este angajata de o luna de zile? Este nevoie de adeverinta de la firma la care a fost angajat anterior pentru calculul concediului medical cu salariul de incadrare si numarul de zile de CM efectuate? Multumesc!

Anca Lungu
 User  Anca Lungu
a intrebat la 24 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Anca Lungu la 24 Apr. 2012
Cu multa placere!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Anca Lungu
 User Anca Lungu
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Apr. 2012
Multumesc foarte mult pentru amabilitate si promptitudine!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Anca Lungu la 24 Apr. 2012
Sigur, la fiecare angajator se stabileste baza de calcul cu respectarea art 10 din OUG 158 din 2005.Plata propriu- zisa a indemnizatiei se face pe baza concediului medical prezentat la angajator. Doamna Popa v-a dat detalii legate de acest aspect
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Anca Lungu la 24 Apr. 2012
Slaariatul va prezenta primului angajator, celui de baza, primele doua copii originale ale certificatului medical, iar copia va ajunge la al doilea angajator.

OUG 158/2005

Art. 33 Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. 1 lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform prezentei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator.

Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 72. - 1 Pentru persoana care se afl?? ??n dou?? sau mai multe situa??ii dintre cele prev??zute la art. 1 alin. 1 lit. A ??i B din Ordonan??a de urgen???? a Guvernului nr. 158/2005, aprobat?? cu modific??ri ??i complet??ri prin Legea nr. 399/2006, cu modific??rile ??i complet??rile ulterioare, ??i care desf????oar?? activitatea la mai mul??i angajatori, la fiecare fiind asigurat?? conform acestei ordonan??e de urgen????, indemniza??iile se calculeaz?? ??i se pl??tesc, dup?? caz, de fiecare angajator. ??n aceast?? situa??ie primele dou?? exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezint?? spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la cel??lalt/ceilal??i angajator/angajatori se prezint?? cele dou?? exemplare ??n copii certificate de c??tre medicul prescriptor.

2 Pe copiile certificate se va ??nscrie ??Conform cu originalul?? ??i se va aplica ??tampila unit????ii, parafa ??i semn??tura medicului prescriptor, precum ??i, dup?? caz, parafa ??i semn??tura medicului ??ef de sec??ie, ??n cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.

3 Angajatorii pl??titori au obliga??ia respect??rii prevederilor art. 1


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Anca Lungu
 User Anca Lungu
a raspuns userului georgeta ganea la 24 Apr. 2012
Multumesc pentru raspuns! Va mai deranjez cu o intrebare.
In cazul in care o persoana isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori, conf art.33 indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator.Intrebarea mea este cum se plateste CM de fiecare angajator in parte?
Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 24 Apr. 2012
In conditiile in care salariatul a desfasurat activitate la alt angajator inainte de a se angaja la dumneavoastra, trebuie sa prezinte o adeverinta cu veniturile realizate in ultimele 6 luni anterioare angajarii. De regula, angajatori trec aceste venituri in nota de lichidare.
Daca nu a prezentat aceasta adeverinta, trebuie sa o solicitati salariatului, pentru stabilirea bazei de calcul pentru concediul medical.

Art. 10 DIN OUG 158din 2005

1 Baza de calcul a indemniza??iilor prev??zute la art. 2 se determin?? ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, p??n?? la limita a 12 salarii minime brute pe ??ar?? lunar, pe baza c??rora se calculeaz?? contribu??ia pentru concedii ??i indemniza??ii.

2 ??n situa??ia ??n care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. 1, se constituie baza de calcul al indemniza??iilor se utilizeaz?? perioadele asimilate stagiului de cotizare prev??zute la art. 8 alin. 2 ??i 3, veniturile care se iau ??n considerare sunt:

a indemniza??iile de asigur??ri sociale de care au beneficiat asigura??ii, prev??zute la art. 8 alin. 2;

b salariul de baz?? minim brut pe ??ar?? din perioadele respective, pentru situa??iile prev??zute la art. 8 alin. 3 lit. a ??i;

c indemniza??ia lunar?? pentru cre??terea copilului ??n v??rst?? de p??n?? la 2 ani sau, ??n cazul copilului cu handicap, de p??n?? la 3 ani, potrivit Ordonan??ei de urgen???? a Guvernului nr. 148/2005, aprobat?? cu modific??ri ??i complet??ri prin Legea nr. 7/2007, cu modific??rile ??i complet??rile ulterioare, respectiv indemniza??ia pentru cre??terea copilului cu handicap cu v??rsta cuprins?? ??ntre 3 ??i 7 ani, potrivit Legii nr. 448/2006, republicat??, cu modific??rile ??i complet??rile ulterioare, pentru situa??iile prev??zute la art. 8 alin. 3 lit..

3 Prevederile alin. 1 se aplic?? ??i ??n cazul pensionarilor de invaliditate gradul III, al pensionarilor nev??z??tori, pe perioada ??n care se afl?? ??n situa??iile prev??zute la art. 1 alin. 1 lit. A ??i B ??i alin. 2 lit. c ??i d.

4 ??n cazul ??n care stagiul de cotizare este mai mic de o lun??, pentru situa??iile prev??zute la art. 9 ??i 31, baza de calcul a indemniza??iilor o constituie venitul lunar din prima lun?? de activitate pentru care s-a stabilit s?? se pl??teasc?? contribu??ia, cu respectarea prevederilor alin. 2.




Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu Marius Ion Viviana Serni violeta Georgescu adriana iancu alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024