ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu odihna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Va rog sa ma lamuriti in urmatorul caz:
o persoana angajata cu data de 01 septembrie 2012 a intrat in Concediu medical din 14.02.2013 si din iulie 2013 este in concediu prenatal cu cod 08. In data de 01.08.2013 Contractul de munca cu unitatea noastra scolara. Perioada de concediu cu cod 08 intra la calcularea zilelor de concediu de odihna? Va multumesc mult pentru ajutor.

Adaugata in: Concedii
Somes Liceul
 User  Somes Liceul
a intrebat la 30 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Aug. 2013
Conform Directivei CE 88/2003, art. 7, explicata prin Decizie a Curtii Europene de Justitie, durata concediului de odihna nu mai este afectata de concediul medical efectuat de salariat. Se considera ca acesta, din motive neimputabile lui, a fost pus in imposibilitatea de a-si exercita acest drept, ca atare il va efectua integral. Doar concediul fara plata, crestere copil, absente nemotivate afecteaza durata CO cuvenita salariatului. O explicatie juridica ceva mai detaliata regasiti si aici http://legislatiamuncii.manager.ro/a/7218/concediul-medical-nu-mai-diminueaza-durata-concediului-de-odihna.html

Din pacate art. 145 din Codul muncii inca nu respecta legea europeana. Cu toate acestea, Constitutia Romaniei prevede ca odata cu aderarea la UE legile comunitare au intaietate in fata celor nationale, mai ales daca sunt in avantajul salariatilor. Practic in comparatie cu legile uniunii, cele nationale nu pot dezavantaja angajatul.

In calcularea indemnizatiei pentru zilele de CO intra doar veniturile din cele 3 luni anterioare asa cum apar ele inscrise in CIM, salariu de baza, sporuri si indemnizatii respectiv. Perioada de concediu medical este perioada de suspendare a CIM si deci a drepturilor salariale, ca atare nu intra in calculul zilelor de concediu de odihna.

Art. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
adriana iancu Gratiela Petrescu alexei delimart Radu Anton Marius Ion G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024