ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu postnatal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Urmeaza sa nasc in martie 2012.Am mai multe intrebari:
1]In cele 126 zile concediu postnatal ce suma voi primi?Am un salar de baza de 2549 si o vechime de 16 ani.In aceasta perioada nu primesc sporuri dar primesc indemnizatia de crestere copil?
2]Dupa cele 126 zile vreau sa ma intorc la servici.Primesc prima de insertie de 500 ron?Daca intra sotul meu in concediu de crestere copil nu mai primesc prima?

Cristina Lapusneanu
 User  Cristina Lapusneanu
a intrebat la 06 Dec. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Dec. 2011
Cele 126 de zile reprezinta conform OUG 158/2005 concediul de sarcina si lauzie la care are dreptul salaraita care urmeaza sa nasca. Cele 126 de zile se impart in 63 de zile concediu pentru sarcina si 63 de zile pentru lauzie. Ele se pot compensa intre ele, cu conditia ca numarul de zile cuprinse in perioada concediului de lauzie sa nu fie mai mic de 42 de zile. Pe parcursul acestui concediu veti primi o indemnizatie de 85% din baza de calcul stabilita conform legii. Aceasta baza de calcul se stabileste in baza prevederilor art. 10 din OUG 158/2005.

ART. 10
1 Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor
lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la
limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
2 In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. 1, se
constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de
cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. 1 lit. b si c, veniturile ce se iau in considerare sunt:
a cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. 1 lit. c si alin. 2;
b salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. 1 lit. b si alin. 3.
3 Prevederile alin. 1 se aplica si in cazul pensionarilor de invaliditate gradul III, al
pensionarilor nevazatori, pe perioada in care se afla in situatiile prevazute la art. 1 alin. 1 lit. A si B si alin. 2 lit. c si d.
4 In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia, cu respectarea prevederilor alin. 2.
5 Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se
platesc zilele lucratoare.
6 La stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.

Referitor la indemnizatia pentru crestere copil, aceata o veti primi in momentul in care intrati in concediu pentru crestere si ingrijire copil de 1 an sau 2, in functie de solicitarea dvs. In cazul copilului cu handicap conceidul este de 3 ani. Indemnizatia se calculeaza prin aplicarea unui procent de 75% la media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, potrivit prevederilor OUG 111/2010:

ART. 2
1 ??ncep??nd cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, ??n ultimul an anterior datei na??terii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activit????i independente, venituri din activit????i agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modific??rile ??i complet??rile ulterioare, denumite ??n continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia op??ional de urm??toarele drepturi:
a concediu pentru cre??terea copilului ??n v??rst?? de p??n?? la un an, precum ??i de o indemniza??ie lunar??;
b concediu pentru cre??terea copilului ??n v??rst?? de p??n?? la 2 ani, precum ??i de o indemniza??ie lunar??.
2 Indemniza??ia lunar?? prev??zut?? la alin. 1 lit. a se stabile??te ??n cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ??i nu poate fi mai mic?? de 600 lei ??i nici mai mare de 3.400 lei.
3 Indemniza??ia lunar?? prev??zut?? la alin. 1 lit. b se stabile??te ??n cuantum de 75% din media a veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ??i nu poate fi mai mic?? de 600 lei ??i nici mai mare de 1.200 lei.
4 Pentru copilul cu handicap concediul pentru cre??terea copilului se acord?? p??n?? la ??mplinirea de c??tre acesta a v??rstei de 3 ani, iar indemniza??ia aferent?? se acord?? ??n cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ??i nu poate fi mai mic?? de 600 lei ??i nici mai mare de 3.400 lei.

In cazul in care reveniti la locul de munca inainte de implinirea varstei de 1 an de catre copil veti beneficia de stimulentul de insertie pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copil. Astfel, daca va intoarceti la lucru imediat dupa concediul de lauzie veti beneficia de acest stimulent, asa cum prevede OUG 111/2010:

ART. 7
1 Persoanele care ??n perioada ??n care sunt ??ndrept????ite s?? beneficieze de concediul pentru cre??terea copilului ??i indemniza??ia lunar?? prev??zute la art. 2 alin. 1 lit. a ob??in venituri supuse impozitului prev??zute la art. 3, ??nainte de ??mplinirea de c??tre copil a v??rstei de un an, au dreptul la un stimulent de inser??ie ??n cuantum lunar de 500 lei pentru perioada r??mas?? p??n?? la ??mplinirea de c??tre copil a v??rstei de 2 ani.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
alexei delimart adriana iancu Radu Anton Marius Ion George Andreescu Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024