ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu prenatal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Doresc sa ma informez cu privire la legislatia privind concediul de crestere a copilului; sunt in urmatoarea situatie:
Am vechime in munca din 2005;
Anul trecut din Martie 2013- Iunie 2013 am fost in Somaj, apoi am fost angajata pe 3 luni perioada determinata, pe urma prelungire pe perioada nedeterminata; La societatea la care sunt angajata se prineste un premiu in bani la nasterea unui copil, daca ai 2 ani vechime la locul respectiv de munca;
Daca raman insarcinata la sf anului acesta, si imi voi lua concediu de risc maternal inainte de implinirea de 2 ani de vechime, voi mai primi premiul respectiv? Se va lua in considerare ca vechime in munca si perioada de concediu de risc?
Daca raman insarcinata in urmatoarea perioada cum trebuie sa procedez?nu stiu nimic in ceea ce priveste legislatia; ma puteti ajuta cu unele raspunsuri? pe care le-am considerat mai imp?

De la ce luna a sarcinii se poate lua concediul de risc maternal, concediu prenatal? este obligatoriu ca ambii parinti sa aiba concediu dupa nasterea copilului? unde se intocmeste dosarul pt indemnizatie?
Multumesc anticipat


Adaugata in: Concedii Maternitate
Viorica Popan
 User  Viorica Popan
a intrebat la 17 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Viorica Popan
 User Viorica Popan
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Apr. 2013
Va multumesc mult pt raspunsuri; sunteti "o comoara" pt persoanele aflate in situatia mea, care nu sunt la curent cu legislatia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Apr. 2013
Concediul pentru risc maternal se acorda pe baza unui raport de evaluare intocmit de midicul de medicina muncii impreuna cu angajatorului si din care sa reiasca ca intr-adevar lucrati in conditii de risc. Daca angajatorul nu va poate schimba locul de munca atunci intrati in risc maternal, acordat de medicul de familie pe baza acestui raport. El poate fi acordat oricand pe perioda sarcinii sau imediat dupa concediul de lauzie. Durata maxima legala este de 120 de zile calendaristice. Baza legala de acordare o reprezinta OUG 96/2003 si OUG 158/2005.

Concediul de maternitate este de 126 de zile si cuprintde concediul pentru sarcina (prenatal) si concediul pentru lauzie (postnatal). Din totalul lui aveti obgliatia efectuarii unui concediu postnatal de minim 42 de zile. Baza legala pentru acordarea lui o reprezinta OUG 158/2005. El se acorda de regula dupa luna a 7-a. Puteti efectua tot concediul de matenitate si dupa nastere, nu exista interdictie legala in acest sens.

Dosarul pentru crestere copil se depune la Primaria de care apartineti, dar dupa finalizarea concediului de lauzie.

Recomandarea mea ar fi insa sa le luati pe rand si sa nu va faceti probleme, pentru ca sunt situatii succesive si dupa confirmare sarcinii vor mai aparea foarte probabil si alte aspecte de lamurit.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Apr. 2013
Concediul de risc maternal sau de maternitate nu afecteaza vechimea in munca, iar aceste perioade intra inclusiv in calculul celor 12 luni cerute de lege pentru acordarea indemnizatiei crestere copil, cat si in calculul indemnizatiei lunare pentru crestere copil. Astfel ca, in opinia mea, ar trebui sa primiti acel ajutor.

Maternitatea este protejata la locul de munca, baza legala in acest sens fiind OUG 96/2003 pe are o puteti gasi si pe internet actualizata.

Cf. acestei ordonante, odata ce vi se confirma sarcina de catre medicul specialist, instiintati in scris anagajatorul, printr-o cerere insotita de dovada medicala privind starea dvs fiziologica. Folositi urmatorul model:

Domnule/doamna Director/Administrator al .................................,

Cerere nr. .........data ...........................

Subsemnata......................................................... salariată a societății .............................................., ?n cadrul departamentului ..............................., av?nd funcția de , ............................................, CNP ....................................., posesoare a B.I./C.I. seria ...... nr. ............., eliberat/ă de ................................ la data de .........................., domiciliată ?n ................................................., conform OUG nr. 96/2003 Art. 2 lit. c), vă aduc la cunoștință starea mea fiziologică de graviditate.

Prin prezenta cerere vă rog să luați ?n evidență situația mea, respect?nd normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 96/2003 privind protecția maternității la locul de muncă precum și toate normele legislative ?n vigoare.

De asemenea, conform OUG 96/2003, art. 7, alin. (1), vă rog să transmiteți copii ale documentelor anexate care atestă starea mea fiziologică de graviditate către medicul de medicina muncii și Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Anexez prezentei ?nștiințări, spre a dovedi corectitudinea afirmațiilor făcute, scrisoarea medicală eliberată de medicul ginecolog / medicul de familie .......................... ?n data de ..............................

Data ........................... Semnătura .......................................


In termen de 10 zile de la primirea instiintarii angajatorul va trebui sa anunte ITM si medicul de medicina muncii, astfel ca acestia sa poata monitoriza conditiile de lucru, daca exista sau nu riscuri ce pot pune in pericol sanatatea salariatei sau a fatului si daca este cazul sau nu sa intre in risc maternal.

Salariata insarcinata nu poate fi concediata pe durata sarcinii cat timp a instiintat in scris angajatorul referitor la starea ei. Exceptie fac doar situatiile de reorganizare judiciara sau faliment.

Daca insa angajatorul nu este anuntat in scris privind starea dvs, este exonerat de orice obligatie prevazuta de lege si care priveste salariata gravida.



Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024