ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediul de crestere al copilului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. am si eu o nelamurirre privind concediul de crestere al copilului. Eu sunt insarcinata acum in 17 saptamani. Lucrez la o companie din data de 13 februarie a anului curent. Contractul de munca este pe termen nedeterminat. inainte de acest contract am avut o perioada de inactivitate de aproximativ 3 luni.
Am inteles ca trebuie sa am 12luni consecutive lucrate, sau sa fi beneficiat de ajutor de somaj. Eu am avut aceasta pauza intre un contract si altul, deci nu am cotizat nimic catre stat in aceste luni.
As vrea sa stiu daca as naste in luna decembrie, sa zicem pe 14,m-as incadra pentru a primi indemnizatia ce se acorda pentru concediu de crestere al copilului?
Va multumesc anticipat pentru raspuns

Adaugata in: Concedii
Ana-andreea Lalu
 User  Ana-andreea Lalu
a intrebat la 08 Aug. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ana-Andreea Lalu la 11 Aug. 2014
Contributia CAS nu se plateste retroactiv, ci pentru perioade ulterioare datei la care se incheie contractul cu casa de pensii. Nu aveti cum sa acoperiti cele 3 luni astfel incat sa intrati in crestere copil. Nicio companie nu se va angaja sa va plateasca CAS retroactiv pentru ca ar trebui sa va angajeze cu acea data, intrand astfel in ilegalitate din mai multe punte de vedere.

Concediul prenatal intra in calculul celor 12 luni pentru crestere copil, perioada anterioara datei nasterii copilului insa va ramane tot mai mica de 12 luni. Perioada concediului de lauzie nu este luata in considerare. Nu aveti ce artificiu sa faceti cu lunile de prenatal, nu imi dau seama cum ganditi asa. Faceti un calcul simplu. Concediul prenatal il luati in cele 12 luni anterioare datei nasterii.

Dosarul pentru indemnizatie crestere copil se depune oricand doriti dupa nastere, cele 60 de zile va ajuta sa primti indemnizatia din data imediat urmatoare concediului pentru lauzie. Dar dreptul se poate solicita pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copil, sau 3 ani in cazul incadrarii in grad de handicap.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana-andreea Lalu
 User Ana-andreea Lalu
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Aug. 2014
Am inteles. pe mine ma intereseaza indemnizatia, nu alocatia primita de copil, deoarece nu imi este de foarte mare ajutor. As vrea sa stiu, exista vreo posibilitate prin care eu sa imi platesc individual contributia la CAS si care este procedura? Si de asemenea as vrea sa stiu, daca ar trebui sa fie 12 luni consecutive in aceeasi firma, sau de exemplu poate fi o alta companie care sa imi plateasca cotizatia pentru acele 2 luni lipsa. De asemenea, daca de exemplu voi intra in concediu prenatal, se acumuleaza si acele luni banuiesc. As putea face un artificiu prin care sa imi rezulte 10 luni muncite + 2 luni de prenatal si asa sa ma pot incadra pentru indemnizatie? Stiu ca dosarul pentru indemnizatie trebuie depus la 60 de zile dupa nastere.

Multumesc pentru raspuns,

o zi buna
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Aug. 2014
Nu va incadrati cat timp nu aveti venituri impozabile sau asimilate in cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului. In cazul dvs ar fi doar 10 luni lucrate anterior datei nasterii. Cele 3 luni, cat timp nu sunt acoperite cu un somaj sau sa fi platit contributie la CAS individual sau un alte venit asimilat, nu vor intra in calcul pentru acordarea concediului si a indemnizatiei crestere copil, din pacate pierdeti drepturile mentionate. Veti pute primi alocatia de stat pentru copil fara probleme pentru ca ea nu este conditionata de perioada lucrata anterior nasterii, fiind un venit cuvenit copilului, chiar daca este incasta de parinte sau tutorele legal.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024