ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediul de risc maternal ??


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua !!
Sunt insarcinata in 13 sapt si in prezent lucrez de 10 luni intr-un supermarket. Programul de lucru este lung, intrucat efectuez zilnic ore suplimentare fara sa fie platite...angajatorul refuza acest lucru.
Programul in schimbul 2 este de la ora 15-22, insa acasa nu ajung mai devreme de ora 00.30-1:00 sau chiar si peste, plus ca aceste ore le stau 90 % in picioare, facand si efort fizic destul...intr-un supermarket de genul vanzarea este mare si ridic destul de mult (am anuntat la serviciu ca sunt insarcinata, insa lipsa de personal si treaba care trebuie facuta , indiferent la ora plecarii acasa, nu tin cont de faptul ca sunt insarcinata si ar trebui sa am alte conditii de munca)
Medicul de familie mi-a recomandat concediu de risc maternal si chiar vreau sa discut aceasta solutie mai in detaliu, insa daca eu as intra in concediul de risc maternal incepand cu data de 1.08 , acesta preuspune sa fiu "izolata la domiciliu" ??,adica in data de 6.08 trebuie sa plec cateva zile din localitate si nu stiu cum sa procedez.
Si concediul de risc maternal poate fi controlat ca si cel medical??

Am intrebat sefa cate zile de concediu de odihna mai am si mi-a raspuns foarte rapid, ca nu mai am dreptul daca imi iau cocnediu de maternitate...habar nu am inteles ce vrea sa spuna.
Ma puteti lamuri va rog??
Intrebam in ideea de a-mi lua zilele de concediu de odihna care-mi mai cuvin, in oerioada in care o sa fiu plecata, iar apoi sa trec direct inc el de risc.

Multumesc, astept raspunsul dvs. !

Cristina Crs
 User  Cristina Crs
a intrebat la 23 Iun. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Crs
 User Cristina Crs
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Iul. 2014
Buna ziua !!!

Referitor la problema ce am descris-o mai sus, am primit din partea angajatorului informarea pt ITM si raportul de evaluare.
Atat in informare cat si in raportul de evaluare, toate sunt "roz " din punctul lor de vedere, adica nimic nu-mi poate afecta sarcina, insa exista totusi niste factori nefavorabili cum sunt suprasolicitarea neuropsihica, ortostatism si manipularea greutatilor =15 kg.
Insa riscull existent nu poate aduce prejudicii importante sarcinii,
Mi se recomanda 2 zile de odiha/sapt si pauze de 10min din 2 in 2 ore.

Intrebarea mea este, ce fac in situatia inc are raportul de evaluare este astfel facut (in favoarea angajatorului evident), dar concret, nu se respecta nimic din ce scrie acolo. Lucrez si cate 7 zile fara o zi pauza, etc.

Pt a obtine concediul de risc medical trebuie sa merg cu acest raport la medicul de familie sau mai intai trebuie sa cer vreo dovada din partea dr. ginecolog??

Multumesc !!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Crs
 User Cristina Crs
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Iun. 2014
Buna ziua, multumesc mult pentru raspunsul acordat. Am inteles cum stau lucrurile.

Legat de faptul ca sunt insarcinata, am anuntat in scris de acum 2 saptamani si am adus si adeverinta de la medicul de familie, insa sefa nu a avut timpul necesar sa trimita actele mai departe, tocmai ieri mi-a zis acest lucru.

Astept sa vad cum decurge situatia si sper sa o putem rezolva amiabil, altfel o sa fac sesizare la ITM.

Multumesc, o zi frumoasa !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Iun. 2014
Anuntarea angajatorului privind sarcina trebuie facuta in scris, printr-o adresa sau cerere insotita de dovada medicala asupra sarcinii. Niciodata doar verbal pentru ca se considera ca nu ati informat de fapt angajatorul. Dupa ce parcurgeti acest pas, angajatorul ar trebui sa anunte in termen de 10 zile de la primirea instiitarii, atat inspectorii ITM cat si medicul de medicina muncii. Impreuna cu cel din urma va realiza o evaluare a conditiilor de risc in care lucrati si va intocmi un raport de risc, in dublu exemplar (unul pentru dvs.) si cu acest raport mergeti la medicul de familie pentru acordarea concediului de risc maternal.

Concediul de risc maternal nu presupune sa fiti izolata la domiciliu, nu este nicaieri prevazut acest lucru. Cred ca va duceti cu gandul catre concediul pentru incapacitate temporara de munca, pentru care trebuie sa fiti acasa intr-un anumit interval orar dar nici in acest caz nu se poate pune problema unei izolari la domiciliu cum o numiti dvs. Concediul de risc maternal nu se controleaza ca cel medical obisnuit. Rolul lui este de a va feri de conditiile de risc la care ati putea fi expusa ca salariata in timpul sarcinii, daca mergeti la lucru. Nu este un concediu care sa trebuiasca verificat la domiciliu.

Referitor la concediul de odihna, pentru anul in curs aveti dreptul la concediu pana la intrarea in CIC daca aceasta se preconizeaza sa aiba loc in decursul anului in curs. Daca nu intrati in acest an in CIC, atunci veti avea dreptul la concediu integral pentru 2014, cat timp nu aveti concedii fara plata sau absente nemotivate de exemplu care sa reduca perioada cuvenita. Cf. Legislatiei europene - Directiva CE 88/2003 - concediul medical nu afecteaza durata CO anuale, indiferent de tipul lui.

Puteti solicita zile de CO, apoi sa intrati in risc maternal. Iar daca va raman zile de CO din anul in curs neefectuate, ele se pot reporta pentru perioada ulterioara CIC, asa ar trebui.

Mai aveti o problema acolo. Conform codului muncii salariatele insarcinate nu au voie sa efectueze munca suplimentara, deci angajatorul incalca legea. Ca sa nu mai vorbim ca nu va poate impune sa lucrati suplimentar, chiar si in cazul in care nu ati fi gravida, pentru ca acest tip de munca necesita acordul salariatului dat in scris, cat timp nu este vorba de situatii de forta majora sau de accidente. Legat de acest aspect puteti sesiza ITM. Iar daca ati anuntat deja angajatorul in scris, cu atat mai indicat ar fi sa luati legatura cu inspectoratul ca urmare a incalcarii drepturilor legale.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024