ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

doresc sa stiu cat voi avea indemnizatia cand voi fi in risc maternal.


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
am tot incercat sa fac calcul pt a afla indemnizatia de concediu de risc, dar tot nu reusesc sa ma lamuresc,
eu media salariului brut pe ultimele 6 luni de 2850,pentru ca se calculeaza din brut nu??? iar cand zic ultimele luni ma referem din noiembrie 2014 pana in prezent , eu am deppus acum o saptamana la angajator scrisoarea medicala de la specialist+cererea de intrare in risc, in cat timp ar trebui sa primesc raspuns/ ?
exista posibilitatea de a- nu imi acorda crm medicina muncii?eu am col scurtat,amenintare avort..hemoragii..cam astea au fost scrise in scrisoarea medicala.
multumesc

Elena Godinac
 User  Elena Godinac
a intrebat la 04 Mai. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Godinac
 User Elena Godinac
a raspuns userului adriana iancu la 10 Mai. 2015
buna seara, multumesc pt raspuns, dar nici pensia nu se opreste??am inteles ca este o suma fixa care se opreste pt pensie, iar aceea suma este stabilita in functie de salariu mediu ...asa este?
daca am un salariu adunat brut pe ultmele 6 luni de 17246.00, cum calculez mai departe?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Godinac
 User Elena Godinac
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Mai. 2015
cred ca nu ati inteles ceea ce am scris,
am facut cerere,catre angajatator iar el are obligatia in 10 zile sa o trimita la medicina muncii, plus ATASATA adeverinta de la medicul ginecolog, in care solicita CRM, deoarece am anuminte probleme cu sarcina, chiar nu astept in van raspunsul , pt ca deja m-au sunat de la resurse umane si mi-au transmis ca cel mult in 5 zile voi primi raportul medical.
tot ce vroiam era sa stiu cum se calculeaza indemnizatia pt acest cm.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului elena godinac la 06 Mai. 2015
Cat despre acordarea concediului de risc, asa cum am punctat deja, el nu se acorda pe baza unei cereri a angajatului, indiferent ca o scrieti de mana sau electronic. El se acorda de catre medicul specialist in baza unui certificat medical. Mergeti la medic, nu la angajator si nici la medicul de medicina muncii. Angajatorul va elibereaza doar raportul de risc, nu altceva. O sa asteptati in van acordarea CRM de catre angajator pentru ca nu intra in atributiile lui acordarea concediilor medicale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului elena godinac la 05 Mai. 2015
Indemnizatia de risc maternal este in cuantum lunar egal cu 75 la suta din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare solicitarii, pe baza carora s-a achitat contributia de asigurari sociale de stat.Baza de calcul se determina ca medie a veniturilor brute obtinute pe ultimele 6 luni anterioare lunii in care se acorda concediul.Media zilnica reprezinta raportul dintre suma veniturilor pe ultimele 6 luni si numarul de zile lucratoare din lunile respective. La aceasta medie se aplica procentul de 75 la suta. Pentru indemnizatia de risc maternal nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de stat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Godinac
 User Elena Godinac
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Mai. 2015
buna ziua, eu am facut demersurile necesare pt a obtine concediu de risc, specialistl mi-a recomandat, mi-a dat la mana o scrisoare medicala, eu am facut o cerere de mana in care cer protectia maternitatii la locul de munca si solicit concediu de risc, le-am depus la angajator, iar acum astept raspunsul lor, si de la medicina muncii, pt ca ei impreuna imi pot da acordul printr-un raport medical ca sa pot lua de la medicul de familie concediu.
eu as vrea sa va intreb ce indemnizatie as lua la un astfel de concediu avand salariu brut pe ultimele 6 luni de 2850 media,
nu cred ca atata timp cat am problemele la sarcina cu colul scurt si iminenta de avort, hemoragi, angajatorul si medicina muncii sa nu imi dea ok pt concediu de risc, mentionez ca eu am un loc de munca care necesita pozitia sezut multe ore, stres , expunerea la agenti biologi nocivi,(banii),intrebarea este cat voi avea indemnizatie??multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Mai. 2015
Concediul de risc maternal nu se acorda de catre medicul de medicina muncii, ci de medicul de familie sau specialist. Cu certificatul medical mergeti la angajator, dupa ce il elibereaza medicul.

Trebuie stabilit si daca locul de munca prezinta intr-adevar riscuri pentru sarcina si fat, sau daca este vorba de probleme medicale de care mama sufera, fara vreo legatura cu conditiile de lucru. Acest lucru se face printr-o evaluare facuta de catre medicul de medicina muncii si angajator, urmata de intocmirea unui raport din care va rezulta necesitatea modificarii conditiilor sau a acordarii concediului de risc, in functie de caz.
OUG 96/2003 prevede aceste lucruri.

Pentru problemele descrise de dvs. puteti intra in concediul medical pentru boala obisnuita, eminenta de avort din pacate intra sub aceasta umbrela, atat timp cat ea nu este influentata de conditiile in care lucrati. Medicul specialist va poate acorda acest concediu, avand insa in vedere faptul ca incepand cu a 91-a zi de concediu aveti nevoie de a cordul medicului specialist al Casei de pensii pentru a putea prelungi perioada pana la 183 de zile maxim. Daca ati avut si alte zile de concediu medical in ultimele 12 luni se va tine cont si de ele la acordarea prelungirii.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024