ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

dupa concediu de maternitate?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


pe 20 aug copilu face 1 an si ar trebui sa ma reintorc la munca dar angajatoru nu ma mai primeste pe motiv ca a gasit un farmacist care sa-l plateasca mai putin, ce ma sfatuiti sa fac legal , mai precizez ca farmacia functioneaza pe diploma mea iar eu as dori sa ma reintorc la munca????multumesc

Dogan Ada
 User  Dogan Ada
a intrebat la 24 Mai. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului dogan ada la 28 Mai. 2013
Nu va poate schimba functia decat prin act aditional. Altfel nu, nu are voie legal sa faca o astfel de modificare unilateral.

Ar trebui deci sa treaca autorizatia pe o alta diploma, dupa parerea mea, daca dvs plecati. Da modificarea functiei necesita act aditional. Va ajuta si legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si tratament la locul de munca, in care apare prevazut astfel:

Art. 10
(7) La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dogan Ada
 User Dogan Ada
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Mai. 2013
Deci e obligat sa ma primeasca , dar poate sa.mi schimbe functia si sa ma plateasca mai putin( actulamente 1000net nu mai vorbesc si de cei nedeclarati)??? Eu am functie de conducere "farmacist diriginte" fara de care farmacia nu poate functiona , doar numind pe alcineva in funtia aceasta , adica schimband autorizatia de functionare de pe o diploma pe alta?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului dogan ada la 27 Mai. 2013
Va redau si prevederea referitoare la aceasta luna obligatorie:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc ?ncep?nd cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate ?n situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), ?ncep?nd cu această dată, ?n situaţia ?n care ambele persoane din familia respectivă ?ndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) ?n situaţia ?n care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care ?i revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu ?n locul acesteia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului dogan ada la 27 Mai. 2013
Nu exista concediu de paternitate, iar cel de maternitate este unul medical, pentru sarcina si lauzie. Aveti grija la termeni ca sa nu va treziti cu probleme pentru ca nu cereti ce trebuie. Dvs sunteti in crestere copil, la fel va fi si tatal.

Cat despre intrarea tatalui intr-o luna din totalul concediului de crestere copil pentru care ati optat, aceasta luna poate fi oricare, nu trebuie sa fie ultima neaprat, Nu apare nicaieri in lege aceasta obligatie. Este mai simplu asa, dar nu obligatoriu. Prevederea se aplica doar daca tatal indeplineste conditiile de intrare in conceidu crestere copil, adica daca are indeplinta conditia celor 12 luni lucrate anterior nasterii sau daca in cele 12 luni s-a aflat in situatii luate in considerare de lege la stabilirea celor 12 luni. (vedeti art. 2 din OUG 111/2010 modificata in 2012 prin legea 166/2012). Concediul nu este transferabil, iar daca tatal indeplineste conditiile si nu isi exerciteaza acesta obligatie se va retine indemnizatia aferenta unei luni din CIC de pana la un an pentru care ati optat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dogan Ada
 User Dogan Ada
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Mai. 2013
Dar concediul de maternitate nu ar trebui sa se termine cu o luna inainte de a face copilul 1an ? Ultima luna fiind cea de paternitate?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Mai. 2013
Nu este legala decizia angajatorului, in primul rand. OUG 111/2010 prevede foarte clar faptul ca angajatorul nu va poate concedia timp de 6 luni de la revenirea definitiva in unitate, deci dupa implinirea varstei de 1 an de catre copilul dvs. Iar ca sa poata dispune concedierea mai devreme de acest termen trebuie sa se afle fie in reorganizare judiciara fie in faliment, altfel nu procedeaza in conformitate cu legea. In plus, nu poate incadara permanent un alt salariat pe postul dvs cat timp sunteti in crestere copil sau in perioada de protectie de 6 luni.

Faceti cat mai repede o sesizare la ITM si prezentati-i angajatorului o cerere de reluare a activiatii cu data imediat urmatoare celei in care copilul implineste un an. Daca isi exprima refuzul fata de acea cerere rugati-l sa mentioneze acest lucru pe cerere ca sa aveti dovada scrisa. Precizati-i si ce prevede legea si ca nu este in legalitate daca procedeaza asa. Impresia mea este ca va forteaza sa va dati demisia, stiind ca nu poate dispune concediere mai devreme de cele 6 luni de care am vorbit.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024