ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

este obligatoriu concediul pt tatic dupa ce voi naste?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt in concediu de maternitate si voi naste peste o saptamana a doua fetita. Este obligatoriu ca tatal sa intre in concediu si el? A intrebat la locul de munca si i s-a spus ca are 5 zile de concediu iar daca face acel curs de puericultura i se mai acorda 10 zile. Din alte surse am aflat altfel. Ce spune legea si care este ea?

Adaugata in: Concedii Concediu tatic
Felicia Ivan
 User  Felicia Ivan
a intrebat la 24 Iun. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Iun. 2014
Poate nu ati intrebat chiar corect.

Concediul despre care vi s-a spus este concediul paternal acordat in baza legii 210/1999, de 5 zile lucratoare cu prelungire pana la 15 daca are curs de puericultura absolvit.

Cred ca ce intrebati dvs se refera de fapt la obligatia lui de a efectua o luna din concediul crestere copil. Iar raspunsul ar fi urmatorul: cat timp si dvs si tatal copilului indepliniti conditiile de acordare a CIC, cele 12 luni anterioare datei nasterii lucrate, atunci da, daca dvs optati pentru CIC de pana la 1 an sau 2 ani, 3 in cazul copilului cu handicap, tatal va fi obligat sa efectueze minim o luna din durata totala pentru care veti opta. Insa el nu va intra in CIC de la locul dvs de munca, ci de la al sau, la fel cum veti proceda si dvs. Pentru luna respectiva dvs puteti fie reveni la lucru fie intra in cocnediu fara plata. In situatia in care ar trebui sa efectuati amandoi parte din CIC dar nu veti da curs acestei prevederi statul va retine contravaloarea indemnizatiei crestere copil pentru o luna din totalul CIC.

Prevederea este cuprinsa in OUG 111/2010 la art. 11. Ea nu se aplica in situatia in care conditiile de acordare a CIC si indemnizatiei nu sunt indeplinite de ambii parinti.

Art. 11
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc ?ncep?nd cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate ?n situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), ?ncep?nd cu această dată, ?n situaţia ?n care ambele persoane din familia respectivă ?ndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) ?n situaţia ?n care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care ?i revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu ?n locul acesteia.

Din concediul dvs de maternitate tatal nu are ce sa efectueze, nu este un drept al sau decat in cazuri extreme, al decesului mamei in timpul perioadei de lauzie.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024