ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

In cazul parintilor necasatoriti, tatal e obligat la o luna de concediu?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Ma aflu in concediul de crestere copil pana pe data de 28 februarie 2015, cand copilul implineste 2 ani. Am fost contactata de la locul de munca si mi s-a spus ca sunt asteptata sa ma intorc la lucru pe 28 ianuarie 2015, dat fiind ca tatal este obligat sa solicite o luna din concediu. Mentionez ca nu sunt casatorita legal cu tatal copilului, insa copilul este recunoscut. Potrivit legii, obligativitatea ca tatal sa stea o luna in concediu se aplica doar familiei, adica doar cuplurilor casatorite, nu? Am trimis un mail in acest sens la AJPS in judetul de care apartin, iar cei de acolo mi-au spus ca indiferent de situatie, tatal trebuie sa stea o luna acasa, pt ca a recunoscut copilul. Imi puteti spune, va rog, daca in cazul prezentat, tatal copilului este, intr-adevar, obligat sa stea o luna in concediu de crestere copil? Va multumesc!

Mariana Constantin
 User  Mariana Constantin
a intrebat la 23 Ian. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 27 Ian. 2015
HG 57/2012 aduce modificari Normelor metodologice de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara a copiilor.Astfel, dupa art 4 se introduce art 4^1, al carui text vi l-am redat in raspunsul anterior. Cum v-am spus, incercati sa mergerti dumneavoastra personal si sa dati o declaratie in acest sens.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Constantin
 User Mariana Constantin
a raspuns la intrebare la 26 Ian. 2015
Va multumesc pentru raspuns. Am insa o singura nelamurire: art. 11 face referire la "ambele persoane din familia respectiva", iar Codul Civil defineste familia astfel: " Familia se ?ntemeiază pe căsătoria liber consimţită ?ntre soţi". Tatal copilului a trimis un mail la AJPIS in care a precizat ca nu suntem casatoriti si nu locuim impreuna, iar raspunsul primit a fost "indemnizatia este suspendata cu 29.01.2015, sotia poate sa mearga la serviciu cu data de 29.01.2015", fara explicatii suplimentare. Cum pot sa procedez in aceasta situatie, din moment ce nu imi este recunoscut dreptul de a beneficia si de ultima luna de concediu? Va multumesc!

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 26 Ian. 2015
Revin cu o precizare, in situatia in care nu aveti acelasi domiciliu si nu locuiti impreuna cu tatal copilului ,prevederile HG nu se aplica. In acest sens trebuie sa dati o declaratie pe propria raspundere.
?Art. 4^1. -(3) in cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 26 Ian. 2015
Legea nu face referire la statutul parintilor, casatoriti sau necasatoriti. Tatal copilului este obligat sa stea o luna in concediu in situatia in care indeplineste conditiile de acordare a acestui concediu.In cazul in care tatal indeplineste conditiile, mama este obligata sa revina la serviciu mai devreme indiferent daca tata solicita sau nu acest concediu.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
alexei delimart Radu Anton violeta Georgescu G Stancu adriana iancu Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024