ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

In ce conditii se suspenda indemnizatia pentru crestere copil?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Pana in anul 2009 cand am intrat in concediu pentru cresterea copilului (CCC) am realizat venituri din :
-salariu, ca angajata cu CCM la o firma privata
-contract de cesiune incheiat cu o alta firma privata pentru cedarea:
-dreotului de inregistrare a cererii de brevet de inventie
-dreptul de eliberare a brevetului de inventie
-drepturi nascute din brevetul de inventie
Mentionez ca din momentul intrarii in vigoare a acestui contract, pe tot parcursul CCC si pana in prezent, veniturile realizate in baza lui nu au presupus exercitarea efectiva a unei activitati din partea mea (profesionala sau neprofesionala), deci CCC nu a intrerupt nici o activitate profesionala de vreme ce aceasta nu a existat nici inainte nici in timpul CCC.
Indemnizatia pentru crestere copil, a fost calculata in baza salariului (nu am considerat normal sa solicit calcularea ei pentru veniturile cumulate intrucat venitul generat de contractul de cesiune nu presupunea exercitarea vreunei activitati care sa fie intrerupta datorita CCC, chiar daca in aceasta situatie as fi beneficiat de o indemnizatie mai mare...).
Acum sunt obligata sa restitui indemnizatia pentru cresterea copilului, intrucat pe perioada CCC am realizat venituri impozabile din drepturi de autor, chiar daca, aceste venituri nu au presupus, conform contractului de cesiune, ca eu sa plec de langa copilul meu macar o secunda pentru a exercita efectiv activitati profesionale.
Faptul ca am primit venituri impozabile prin cesionarea drepturilor reiesite din brevet, fara ca eu sa exercit efectiv o activitate profesionala in timpul CCC poate conduce la suspendarea indemnizatiei de crestere copil?




Nicoleta Virvorea
 User  Nicoleta Virvorea
a intrebat la 20 Oct. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nicoleta Virvorea la 27 Oct. 2014
Acelasi articol exista si in OUG 111/2010, insa prin legea nr. 126/2014 a fost modificat cuprinsul art. 16 (3) din Ordonanta referitor la acest aspect.

Nu are cum sa va ajute o lege care modifica un act normativ ce nu va este aplicabil. Cat timp CCC a fost acordat in baza OUG 148/2005, acesta este actul normativ care vi se aplica, cu toate modificarile dispuse asupra lui de-a lungul timpului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nicoleta Virvorea
 User Nicoleta Virvorea
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Oct. 2014
Multumesc pentru raspuns.

Perioada CCC este 2009 moment in care baza legala era OUG 148/2005 care la Art 12 pct 21 spune: " 21) Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati profesionale."

Acest articol nu a mai fost preluat in OUG 111/2010, dar a fost reintrodus in legea 126/2014.

Veniturile realizate de mine in perioada CCC nu au presupus desfasurarea efectiva a unei activitati profesionale deci acest articol poate veni in sprijinul meu?

Cum ma poate ajuta Legea 126/2014?

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Oct. 2014
Intrarea in CCC si solicitarea indemnizatiei lunare implica suspendarea intregii activitati profesionale indiferent de tipul de contract pe care il detineti cu respectiva unitate. In dosarul pentru indemnizatie trebuie sa apara toate dovezile privind suspendare activitatii profesionale impozabile. Daca ati incasat venituri in urma acestor contracte in acelasi timp cu indemnizatia CCC atunci institutia care va plateste aceasta suma este indrpetatita sa va ceara restituirea sumelor care s-au suprapus cu cele profesionale. Asa prevede legea (baza legala este OUG 111/2010). Indemizatia se suspenda obligatoriu in cazul in care realizati venituri profesionale pe perioada acrodarii ei, conform acestui act normativ.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024