ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Incetarea colaborarii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, daca esti in concediu de maternitate si ai incetat contractul de munca pe doi ani, primesti indemnizatie de crestere pentru copil si nu mai vrei sa te intorci la firma respectiva, ai posibilitatea sa faci altceva, tb sa astepti sa treaca cei doi ai ca sa poti incheia socotelile cu firma sau exista o alta metoda de a termina colaborarea definitiv si daca se poate ce acte trebuie sa-ti elibereze societatea inafara de cele care ti le-au dat pana acuma? va multumesc.

George Neagu
 User  George Neagu
a intrebat la 02 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
George Neagu
 User George Neagu
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Sep. 2013
Va multumesc mult pentru raspuns si mai precizez odata ca,am suspendat contractul de munca pe doi ani,am primit decizia de la biroul de resurse umane,am CIM pe perioada nedeterminata si ma interesa daca, plec in perioada aceasta pierd indemnizatia de crestere a copilului,stiu ca nu voi avea dreptul la indemnizatie de somaj,dar as vrea sa inchei orice colaborare cu firma respectiva,va multumesc anticipat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Sep. 2013
Odata ce se ajunge la incetarea raportului de munca, indiferent de motivul ei, trebuie sa primiti o decizie de incetare in original, fisa de lichidare si adeverinta de vechime tot in forma originala. Puteti cere pe langa acestea orice alte documente care fac dovada vechimii in munca, a stagiilor de cotizare sau a existentei raportului de munca, tinand cont si de faptul ca termenul de eliberare a lor este de 15 zile de la data cererii scrise. Temeiul legal este HG 500/2011 pentru acest termen.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Sep. 2013
Sincer nu este clar din relatarea dvs cum anume a incetat acel contract si ce fel de raport de munca ati avut incheiat, pe ce durata. Am sa incerc sa va raspund insa la nivel ipotetic.

Asadar, daca la momentul intrarii in concediu aveati incheiat un contract de munca pe perioada nedeterminata, conceidul a generat suspendarea lui cf. legii. Indiferent de durata concediului solicitat, revenirea se poate face mai devreme de termenul exprimat initial in in cererea dvs. inaintata catre angajator si in decizia de suspendare, printr-o alta cerere in care solicitati acest lucru. Revenirea din concediu va duce la incetarea suspendarii contractului.

Intrarea in concediu crestere copil nu duce la incetarea raportului de munca. Singurele situatii in care se poate dispune incetarea CIM pe durata acestui concediu le reprezinta falimentul, reorganizarea judiciara sau dizolvarea angajatorului, sau daca CIM a fost incheiat pe perioada determinata caz in care inceteaza de drept la data stabilita in cuprinsul lui.

Daca CIM a incetat de drept in timpul concediului, fie depuneti dosar pentru indemnizatie de somaj dupa incetarea CIC, fie incercati sa va reangajati in alta parte.

Pe de alta parte, daca aveti CIM pe perioada nedeterminata si urmeaza sa reveniti din CIC, dar doriti sa plecati de la angajatorul in cauza, variantele dvs sunt demisie sau acordul partilor, dar in ambele situatii pierdeti dreptul la indemnizatie de somaj. Acordul partilor poate fi respins de angajator, situatie in care va ramane doar demisia ca solutie. Aceasta deoarece cf. legii (OUG 111/2010) angajatorul nu poate dispune concedierea decat dupa 6 luni de la revenirea definitiva in unitate, cu exceptia situatiilor de faliment sau reorganizare judiciara. Revenirea definitiva se traduce prin implinirea varstei de 1 an, 2 ani sau 3, in cazul copilului cu handicap (in functie de optiunea exprimata).


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024