ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Indemnizație concediu medical cod 01


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un calcul al indemnizației de concediu medical pe care o voi primi pentru luna Septembrie. Menționez ca începând din data de 3 Septembrie sunt in concediu medical - cod 01 (intervenție chirurgicală ortopedie), concediu care va dura pana cel puțin la jumătatea lunii Octombrie. Menționez ca venitul meu brut pe fiecare dintre cele 6 luni anterioare (Martie-August) este de aproximativ 20.000 RON (20.000 RON brut/luna, aproximativ 14.000 RON net/luna).
Din câte mi-am dat seama din legislație, se pare ca indemnizația va fi mult mai mică - cam la jumătate - deoarece aceasta este limitată in funcție de valoarea salariului minim brut pe economie, desi impozitele pe care le plătesc statului lunar nu au nicio limita, cu cât câștig mai mult, cu atât plătesc mai mult.
Multumesc.

Mihai Tomescu
 User  Mihai Tomescu
a intrebat la 24 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mihai Tomescu la 26 Sep. 2014
Ca sa fie lucrurile si mai clare, pentru ca inteleg observ ca exista o nemultumire, in sustinerea raspunsurilor primite va dau si articolele de lege care prevede aceste lucruri:

ART. 10 - OUG 158/2005
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, p?nă la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

ART. 17
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite conform art. 10.
(2) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, determinată de tuberculoză, SIDA, neoplazii, precum şi de o boală infectocontagioasă din grupa A şi de urgenţe medico-chirurgicale stabilite ?n condiţiile prevăzute la art. 9, este de 100% din baza de calcul stabilită conform art. 10.

Cod 01 este cod pentru boala obisnuita, cuantumul indemnizatiei fiind de 75%, cf. ORDINULUI Nr. 233/125 din 14.03.2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mihai Tomescu la 25 Sep. 2014
Ati inteles corect. Baza de calcul lunara este limitat la 12 salarii minime brute, cf. OUG 158/2005. Din totalul zilelor de concediu medical se vor plati doar zilele lucratoare, concediul fiind acordat calendaristic, continand astfel si zile nelucratoare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihai Tomescu
 User Mihai Tomescu
a raspuns userului adriana iancu la 25 Sep. 2014
Multumesc pentru răspuns.
Am ?nțeles ?nsă ca baza de calcul este limitată de valoarea a 12 salarii minime brute pe economie, 900 RON ?ncep?nd cu 1 Iulie. Asta ?nseamnă maxim 10.800 RON, adică jumătate din venitul meu brut. Este corect?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 24 Sep. 2014
Baza de calcul a indemnizatiei pentru concediu se calculeaza pe ultimile 6 luni, respectiv se aduna veniturile obtinute VB și se imparte la totalul zilelor lucratoare si se inmulteste cu procentul aferent (75% pentru concediu de boala obișnuita).

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024