ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

indemnizatie crestere copii 2014


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna! Sunt angajata de mai bine de 2 ani cu contract de munca, dar de aproximativ 6 luni mai lucrez inca intr-un loc iar venitul obtinut de aici imi este impozitat cu 16%. La calcularea indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza 85% din media pe 12 luni din salarului net de la primul loc de munca, sau se mai adauga si ceva venit de la cel de-al doilea job? ( am citit ca s-ar aduna venitul pe lunile respective, in cazul meu pe 6 luni, si s-ar imparti la 12 si ca daca se obtine un venit mai mic de 600 ron se vor acorda 600 ron . Oare am inteles corect? o sa obtin un venit de la primul job si inca o suma minim 600 de ron si pentru cele 6 luni lucrate la al doilea job ,sau am inteles gresit? Sper sa ma lamuriti .Multumesc.

Violeta Mone
 User  Violeta Mone
a intrebat la 02 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului violeta mone la 03 Apr. 2014
Referitor la concediul crestere copil, se cumuleaza toate veniturile impozabile onbtinute in cele 12 luni anterioare nasterii, plus venitul integral din luna nasterii cat si indemnizatiile medicale acordate de ambii angajatori in toate aceste luni.

Concediul de maternitate pentru sarcina si lauzie reprezinta 85% din media veniturilor brute realizate in cele 6 luni anterioare lunii in care vi se acorda concediul. Ati inteles gresit, nu este 100%. Indemnizatia intra in calculul celei pentru crestere copil si se tine cont de ea la stabilirea celor 12 luni anterioare nasterii.

Indemnizatia pentru sarcina si lauzie se plateste de ambii angajatori, asa cum prevede OUG 158/2005.

OUG nr. 158 din 17 noiembrie 2005- privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:

Art. 33 Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform prezentei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator.

Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 72. - (1) Pentru persoana care se afla ?n doua sau mai multe situaţii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţa a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari şi completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile şi completarile ulterioare, şi care desfaşoara activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform acestei ordonanţe de urgenţa, indemnizaţiile se calculeaza şi se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. ?n aceasta situaţie primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare ?n copii certificate de catre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va ?nscrie ?Conform cu originalul? şi se va aplica ştampila unitaţii, parafa şi semnatura medicului prescriptor, precum şi, dupa caz, parafa şi semnatura medicului şef de secţie, ?n cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.

(3) Angajatorii platitori au obligaţia respectarii prevederilor art. 1
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Violeta Mone
 User Violeta Mone
a raspuns la intrebare la 03 Apr. 2014
Tot eu sunt :) Mi-am dat seama ca am inteles gresit ( minim 600 ron cred ca era valabil pt persoanele care au lucrat mai putin de 12 luni si totusi solicita CCC) asa ca reformulez , se cumuleaza venitul pe cele 12 luni de la primul job cu venitul pe cele 6 luni de la al doilea job si se acorda 85% din total?
Iar in cazul concediului de maternitate care am inteles ca e de 100% si acolo conteaza toate veniturile impozabile pe ultimele 12 luni din ambele locuri de munca sau se ia in considerare doar venitul pe cele 12 luni de la primul loc de munca. Scuze pt formularea incalcita.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
alexei delimart Marius Ion G Stancu Viviana Serni Gratiela Petrescu Ioana Popa
TOP RASPUNSURI 2024