ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Intrarea tatalui in CIC, in ultima luna este obligatorie sau optionala?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Sunt in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani, care mi se termina pe data de 7 august 2014. Ultima luna din concediu este obligatoriu sa treaca tatal in concediu si sa incep eu activitatea? Daca este obligatoriu, care ar fi procedura, unde trebuie sa merg prima data si ce acte trebuie sa intocmesc? Mentionez ca sotul a lucrat ultimele 12 luni, deci are posiblitatea sa ramana in CIC, numai ca nu ne-am dori acest lucru si nuprea sunt de acord nici cei de la firma unde lucreaza. Multumesc anticipat!

Alina-elena Soava
 User  Alina-elena Soava
a intrebat la 19 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Mar. 2014
Daca sotul dvs a realizat venituri profesionale impozabile in cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, atunci indeplineste conditiile de acordare a CIC si se aplica prevedera conform careia va trebuie sa efectueze minim o luna din durata totala a CIC solicitat de dvs. Nu este precizat nicaieri ca trebuie sa fie neaparat ultima luna, poate fi oricare pana cand copiul implineste 2 ani.

Daca alegeti sa nu dati curs acestei prevederi, veti pierde indemnizatia aferenta unei luni, asa cum prevede legea.

In luna respectiva dvs puteti fie sa reveniti la lucru fie sa intrati la cerere in concediu fara plata pentru nevoi personale.

Nu este vorba de acordul angajatorului si oricum acesta nu poate refuza cererea salariatului de a intra in CIC, incalca legea daca face acest lucru si va fi sanctionat de ITM. Sotul dvs poate depune o sesizare catre Inspectoratul de Munca daca i se incalca acest drept.

Baza legala pentru toate acestea o reprezinta OUG 111/2010.

Art. 11
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc ?ncep?nd cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate ?n situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), ?ncep?nd cu această dată, ?n situaţia ?n care ambele persoane din familia respectivă ?ndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) ?n situaţia ?n care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care ?i revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu ?n locul acesteia.

Art. 25
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.[...]

Art. 26
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 şi art. 38 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. [...]

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024