ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

La cate zile de concediu am dreptul?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna!sunt angajata cu carte de munca a unei firme din 24 09 2013.in tot acest timp am avut concediu neplatit din 21 12 2012 pana in data de 14 01 2013,mentionez ca nu mi au fost platite nici zilele cu sarbatori legale din perioada concediului pe motiv ca citez patronul : "nu ai drept la concediu platit decat dupa un an" Am fost intrebata la inceputul verii cand doresc sa mi iau concediu si in ce perioada,stiind ca este neplatit am spus ca nu vreau concediu,asadar in acest an de munca care urmeze sa se inchee in cateva zile eu nu am avut decat 3 saptamani de concediu fara plata. Intrebarea mea este daca patronul mi-a respectat drepurile din punct de vedere legal si daca nu cate zile de concediu platite aveam dreptul si ce drepturi ar trebui sa cer pentru anul acesta de munca cat si pentru anul viitor.multumesc!

Adaugata in: Concedii
Ioana Mădălina
 User  Ioana Mădălina
a intrebat la 09 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristian - Gabriel Ghinea
 User Cristian - Gabriel Ghinea
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Sep. 2013
Sarut-mana, d-na Ioana!
Am intuit corect problema Madalinei. Patronul a trimis-o in c.f.p. asta-iarna iar acum, in vara, cand a intrebat-o daca doreste concediu, Madalina a refuzat crezand ca si asta e tot neplatit, refuzul fiind motivat de ce-i spusese patronul anul trecut adica, "nu ai dreptul la c.o. platit decat dupa un an de activitate". Ori, Madalina a gandit ca implineste un an de activitate abia acum, la sfarsitul lunii septembrie si de aia a refuzat c.o. din vara.
Repet: e o problema la nivel national, Madalina nu e un caz singular, doar ca sunt multi angajati, asa cum am spus la prima interventie, care nu au pregatire suficienta si nici curaj sa publice neregulile sau nedreptatile pe care le sufera. Le este frica si sa ceara sfaturi de la alti oameni, mai pregatiti, sau sa apeleze la ITM (cu toate ca nu rezolva mare lucru nici cu ITM-ul). Le este frica deoarece vorba zboara, afla patronul si apoi... urmeaza un lant intreg de actiuni si evenimente care determina pe respectivul angajat sa plece singur. Asa ca... instanta ramane singura posibilitate, cu sanse reale de corectare a nedreptatilor, de actiune.
Cunosc acest fenomen - am luat la cunostinta, am studiat, am si experimentat - iar chestia cu ITM-ul e reala. Sesizari peste sesizari si degeaba... Sunt rastalmacite sensurile si interpretat articolul de lege in felul lor ( e grav ca sunt platiti din banii nostri ).
In fine, Madalina, il castigi in instanta chiar si fara avocat, sunt mai multe elemente care il invinuiesc pe respectivul patron. Bafta!
Sarut-mainile si... sa auzim de bine!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Mădălina la 13 Sep. 2013
Nu au fost platite deloc, nici macar cu salariul cuvenit pentru acea perioada? Sau nu a fost platita o indemnizatie sau prima suplimentara? E o diferenta. Daca v-a afectat salariul in luna respectiva atunci nu prea este ok.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Mădălina
 User Ioana Mădălina
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Sep. 2013
Nu,am fost platita normal vara asta doar in cazul in care imi luam concediu acesta nu era platit ,asa ca daca ma-as fi bucurat de cateva zile libere se simtea in buget si nu mi am permis.cel putin asa mi a zis patronul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Mădălina la 11 Sep. 2013
Inteleg din cele spuse acum ca exista si alte probleme, din pacate destul de serioase. Angajatorul inteleg ca nu v-a platit salariul cuvenit pentru munca prestata in timpul verii, ceea ce este ilegal, iar dvs il puteti actiona in instanta ca sa va recuperati drepturile salariale neacordate.

Concediul de odihna nu poate fi compensat cu spor daca nu este efectuat. Conform legii, salariatul are obligatia efectuarii lui in natura, iar angajatorul este obligat sa il acorde, chiar daca in fractiuni. In decursul unui an calendaristic salariatul trebuie sa efectueze cel putin 10 zile lucratoare de CO, consecutive.

Este evident, din pacate, ca angajatorul v-a exploatat, mizand pe faptul ca nu cunoasteti prevederile legii in domeniul muncii. Ca atare, mergeti la ITM cu o sesizare si ganditi-va la varianta actiunii in instanta, pentru ca numai asa va puteti recupera drepturile de natura salariala neacordate de angajator la timp si conform contractului semnat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Mădălina
 User Ioana Mădălina
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Sep. 2013
Buna seara si multumesc foarte mult pentru raspunsurile date.scuzati mi greseala cu privire la data angajarii intradevar este vb de anul 2012.nu cunosc exact codul muncii inca sunt studenta si recunosc ca nu am luat prea in serios exact ceea ce se intampla intrucat jobul il voi pastra pana la terminarea studiilor inca un an.am refuzat concediul anul acesta deoarece stiam ca daca nu am implinit un an de la semnarea contractului nu am dreptul la plata concediului pentru ca asa fusesem informata de patron in iarna cand am fost trimisa in concediu fara plata 3 saptamani fara sa cer eu acest lucru.am preferat sa muncesc vara aceasta decat sa plec in vacanta fara sa primesc niciun ban.daca totusi concediul nu l voi mai primi de comun acord ,sau daca nu voi primi toate zilele nu am dreptul sa fiu platita dublu?multumesc inca odata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Cristian - Gabriel Ghinea la 11 Sep. 2013
Multumesc pentru interventiile aduse, nu este nicio supare, si multumesc si pentru corectii. In mare insa vad ca sunt cam aceleasi informatii. Chiar daca este insa vorba de data de 24 septembrie si nu 29, suntem abia in data de 11 septembrie 2013, deci nu poate fi angajata din data de 24.09.2013, aici era gresala din date, diferenta de 5 zile nu este foarte relvanata pentru anul 2012, sunt tot 5 zile lucratoare.

Asa cum am precizat anterior, pana la finalul anului 2012 va trebui sa efectueze cele 5 zile ramase de anul trecut, asa prevede legea. Zilele de CO neefectuate nu se platesc decat daca inceteaza raportul de munca, atentie la ce prevede legea. Trimitei persoana catre o informatie care nu respecta legea iar un inspector ITM ii va respinge o astfel de solicitare, pe buna dreptate. Este, adevarat, la finalul anul 2013 va avea dreptul la 24 de zile de CO, insumand cele cuvenite in 2012 cu cele din 2013, am redat aceasta informatie, cu diferenta ca nu am facut suma lor. Dar nu degeaba nu am facut suma, ci pentru ca doamnei in cauza sa ii fie cat mai clara informatia referitoare la obligatia legala a angajatorului de a-i acorda zilele restante din anul anterior pana la finalul anului in curs.

Calculul zilelor de CO se face raportat la anul calendaristic, si nu doar la numarul de luni lucrate, asa cum am redat.

Si as vrea sa lamurim un aspect: un salariat poate avea o zi de CO chiar si dupa doua saptamani lucrate. Impartind 20 de zile CO minim la 12 luni rezulta 1,66 zile CO/ luna, rezultat ce se rotunjeste in sus. Daca impartim in continuare la 2 acest rezultat, in final obtinem 0,83 zile CO/2 saptamani lucrate, adica 1 zi de concediu.

Referitor la CFP, indiferent ce a spus angajatorul, cat timp salariata a inaintat cererea de concediu si i-a fost aprobata nu se poate face nimic in acesta directie, din pacate. Este semnatura ai pe cerere si aprobarea superiorului, ca atare, din perspectiva legala, este acordat corect.

Totusi exista acea intrebare adresata de angajator salariatei, si anume daca doreste sa intre in concediu pe perioada verii, iar raspunsul ei a fost unul negativ. Angajatorul nu o poate forta sa intre in CO daca nu doreste, intr-o anumita perioada din an. Se negociaza intre parti datele de concediu, este altceva, dar nu se impun de angajator.

In final, daca persoana considera ca ii sunt incalcate drepturile legale si contractuale, asa cum am punctat deja, poate depune o sesizare la ITM. Fara interventia autoritatilor este foarte putin probabil sa se rezolve situatia in mod corespunzator.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristian - Gabriel Ghinea
 User Cristian - Gabriel Ghinea
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Sep. 2013
Buna ziua!
Ma scuzati ca intervin in aceasta problema dar as dori sa corectez (cu permisiunea dvs.) si sa completez raspunsul d-nei expert Ioana.
D-na in cauza afirma ca este angajata cu carte de munca (stim ca nu mai exista carti de munca, dar, lucratorii obisnuiti tot asa se exprima) dorind sa fie inteleasa ca lucreaza in conditii perfect legale; mai afirma ca este angajata din data de 24.09.2013 (eroare, desigur) si nu 29. Si nu in ultimul rand, patronul NU i-a respectat drepturile legale, abuzand de necunoasterea angajatei in cauza. Nu ai voie sa faci afirmatii ca "nu ai dreptul la concediu platit decat dupa un an de activitate"; ai dreptul la c.o. si o luna daca lucrezi (nr. zile c.o./an impartit la 12 si rezulta nr. zile c.o. /luna, simplu). Genul asta de patroni e raspandit in toata tara, gen care mizeaza pe lipsa de cunoastere a legilor din partea angajatilor cu studii putine sau insuficiente, tocmai pentru a-i folosi cum cred ei de cuviinta si a nu le acorda drepturile cuvenite (cand vine vorba ca un patron sa se achite de obligatii fata de angajat -remuneratie, zile libere sau platite dublu, concedii, s.a.m.d.-parca le dai foc!). Chestia cu concediul fara plata e prostie aruncata in fata angajatei necunoscatoare. Nu patronul trimite angajatii in c.f.p. ci angajatul solicita acest tip de concediu pentru diverse motive (prevederi statuate in c.c.m. sau c.i.m.). Ori, doamna respectiva a avut nevoie de concediu legal iar patronul, facandu-i o "nemaipomenita concesie" in marinimia lui, i-a spus ca nu-i poate acorda decat concediu fara plata, iar femeia ... l-a luat ca, probabil, a avut treaba!
In consecinta, pana la sfarsitul anului in curs, d-na in cauza isi poate cere concediul de odihna aferent anului acesta plus cele 5 zile indreptatite si restante din anul trecut. Deci, un total de 24 zile lucratoare, platite. Totodata, poate solicita patronului plata pe zilele de concediu de odihna neacordate in 2012.
Cu scuzele pentru interventie, cred ca am inteles bine problema d-nei angajate.
Sarut-mainile si... o zi buna!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Sep. 2013
In primul rand nu aveti cum sa fiti incadrata cu carte de munca pentru ca acestea nu mai exista din ianuarie 2011. Avei un contract individual de munca pe care presupun ca l-ati semant inainte de inceperea activiatii si care a fost raportat catre ITM prin programul Revisal.

Ceva nu este in regula cu datele transmise insa, cred ca vreti sa spuneti ca sunteti incadrata din 2012, nu 2013, pentru ca inca nu am ajuns la data de 29 septembrie in anul in curs.

Zilele de sarbatoare legala nu se platesc, decat in situatia in care ajungeti sa lucrati in cursul lor si nu se compenseaza cu o alta zi libera acordata in urmatoarele 30. Caz in care primiti salariul de baza corespunzator unei zile lucrate plus spor de 100% la acest salariu. In durata concediului de odihna nu intra zilele de sarbatoare legala, iar concediul fara plata se acorda calendaristic, cuprinzand inclusiv zile de weekend si sarbatoare, dar nu se acorda venit, asa cum ii spune si numele de altfel. Ceea ce inseamna ca nu primiti salariu si nu se platesc contributii, fiind afectate stagiile de cotizare din pacate.

Anul de munca, pentru acordarea CO, se calculeaza calendaristic, de la 1 ianuarie la 31 decembrie, si nu de la 29 septembrie la aceeasi data a anului viitor. Ceea ce inseamna ca pentru anul 2012, daca in contract aveti 20 de zile de concediu, ati fi avut dreptul la un numar de 5 zile aferent perioadei 29.09- 21.12.2012. Iar pentru anul 2013 aveti dreptul la 19 zile de concediu, pentru perioada 14.01 - 31.decembrie 2013, asta daca nu aveti si nu veti avea alte concedii fara plata sau absente, sau chiar crestere copil, pana la sfarstiul anului. Acestea reprezinta sunspendari ale contractului de munca si influenteaza durata concediului de odihna anual cuvenit, ducand la scaderea numarului de zile acordate.

Concediul cuvenit se calculeaza impartind totalul zilelor din contract la numarul de luni din anul calendaristic iar rezultatul se inmulteste cu numarul de luni lucrate in anul respectiv.

Concediul de odihna nu este neplatit, se acorda cel putin salariul cuvenit acelei perioade, daca v-ati fi aflat la locul de munca.

Din cate relatati el v-a respectat dreptul pentru ca v-a intrebat cand doriti sa aveti concediu in timpul verii si dvs ati spus ca nu vreti. Pana la finalul anului 2013 insa trebuie sa efecutati concediul pentru anul 2012, cele 5 zile, si parte din cel din acest an de preferat. Iar zilele care raman din 2013, neefectuate, se vor reporta pentru anul urmator si se vor efectua pana la sfarsitul anului 2014.

Pentru ca dvs sa efectuati aceste zile de concediu de odihna este nevoie sa inaintati angajatorului o cerere de concediu in care sa specificati perioada in care doriti sa il efectuati, si pe care angajatorul trebuie sa o aprobe mai intai ca sa puteti pleca in concediu. Nu se poate acroda verbal concediul, este nevoie de dovada scrisa ca ati solicitat dvs concediul in perioada respectiva. Daca totusi nu vi se aproba nicio cerere de CO si nici nu se renegociaza o perioada convenabila ambelor parti, in asa fel incat sa nu fie afectata activitatea, atunci puteti sesiza inspectorii ITM si solicita un control la fata locului pentru a regla situatia.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024