ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Plata concediilor


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

In cazul in care nu se poate beneficia de concediu de odihna (din cauza programului, mai exact pt ca programul de munca si nr angajatilor nu permit acest lucru, de zile libere in plus beneficiindu-se doar in urma unui schimb de tura, zile care mai apoi se recupereaza), as dori sa stiu daca se primeste compensarea prin plata acestor zile de concediu?

Multumesc.

Adaugata in: Concedii
Iuliana Simon
 User  Iuliana Simon
a intrebat la 22 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Iuliana Simon la 22 Oct. 2013
Art. 146 - Codul muncii republicat
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Iuliana Simon la 22 Oct. 2013
Angajatorul va trebui sa gaseasca o solutie pentru ca nu este legal ceea ce face. Solutia ar fi incadrarea a unui al doilea salariat sau chiar si al treilea astfel incat angajatul sa beneficeze de drepturile ce i se cuvin prin lege. Asta daca vrea neaparat sa mentina programul 12/24 12/48. Angajatorul risca sa fie dat in judecata de salariat, iar in urma actiunii cu siguranta cel care va castiga va fi salariatul. Iar ITM va dispune si el sanctiuni.

Nu este posibil si nici legal ceea ce propuneti dvs. Concediul se efectueaza in natura, nu se compenseaza cu bonus pentru ca angajatorul alege varianta suprasolicitarii unui singur angajat sau doi. Iar orice incercare de renuntare de catre salariat la drepturile lui legale este lovita de nulitate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iuliana Simon
 User Iuliana Simon
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Oct. 2013
Programul de munca este o zi da una nu (12 ore in ziua de munca) un weekend da unul nu.Nu se poate beneficia de concediu pt ca este decat o persoana pe tura,deci se poate face doar schimb de tura.Angajatorul este la curent cu situatia dar nu gaseste nici o rezolvare.Nu este posibila plata acelor zile de concediu sub forma unui bonus,pt ca in cazul in care se incheie contractul de munca se poate beneficia de plata concediului doar pe un an de zile si eu sunt in al doilea an de cand lucrez in aceasta companie.

Multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 22 Oct. 2013
Nu prea este legal ce se intampla acolo. Salariatii au dreptul la zile de CO conform legii, efectuate in natura. Iar daca nu se pot efectua pana la finalul anului in curs, angajatorul trebuie sa se asigure ca salariatul le va efectua pana la sfarsitul anului urmator. De asemenea, salariatii trebuie sa beneficieze obligatoriu de repaus saptamanal de doua zile consecutive, fiindu-le acordat un spor daca lucreaza in zilele de sambata si duminica. Iar daca lucreza in zile de sarbatoare legala acestea se compenseaza fie cu o alta zi libera platitia in urmatoarele 30 de zile, fie cu spor de 100% daca nu este posibila acordarea zilei libere. Zilele libere la care au dreptul nu ar trebui sa le si recupereze, nu este corect. Ce faceti dvs acolo se numeste suprasolicitarea salariatului si incalca prevederile referitoare atat la timpu;l normal de lucru cat si la sanatatea salariatilor. Incercati sa reganditi programul de lucru in asa fel incat sa se respecte legea.

Concediul de odihna neefectuat se plateste doar in cazul incetarii raportului de munca, nu si in timpul derularii lui, nefiind permis acest lucru prin lege.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
Radu Anton alexei delimart adriana iancu Viviana Serni G Stancu Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024