ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Posibilitatea obtinerii concediului pentru cel de al doilea copil - caz aparte


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna,
Am nascut primul copil cand am fost studenta (2010) si am beneficiat de indemnizatia pentru cresterea copilului timp de 2 ani. In luna noiembrie se incheie aceasta perioada. Sunt insarcinata cu cel de al doilea copil, urmand sa nasc in luna martie anul urmator. Am absolvit facultatea in anul 2011 si nu am perioada de munca. Ce sanse si care ar fi posibilitatile de a beneficia de indemnizatia pentru cresterea celui de al doilea copil? Sa-mi platesc contributiile, sa ma angajez cu carte de munca si pe cate ore?
Va rog sa ma lamuriti explicit. Multumesc!

Magdalena Groza
 User  Magdalena Groza
a intrebat la 30 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului magdalena groza la 31 Oct. 2012
Nu are importanta, indemnizatia nu este influentata de norma de lucru zilnica. Importante este sa indepliniti conditia celor 12 luni consecutive, lucrate. Adica sa nu aveti contract cu 2 ore pe saptamana de exemplu, pentru ca atunci pierdeti dreptul, neexistand cele 12 luni.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Magdalena Groza
 User Magdalena Groza
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Oct. 2012
In cazul angajarii cu contract de munca, pe cate ore ar fi ideal 2, 4, 8? Sau nu are importanta?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Oct. 2012
Indemnizatia se acorda in baza veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. In calcul ei intra si indemnizatiile pentru concediu de maternitate, medical, risc maternal, somaj, indemnizatie crestere copil, salarii sau venituri profesionale independente / din profesii liberale pentru care a fost platit impozitul de 16%. Daca reusiti sa va angajati imediat dupa ce terminati concediul de crestere copil atunci la nasterea celui de-al doilea copil puteti beneficia de indemnizatie si concediu, perioada acordata pentru primul concediu fiind luata in considerare la stabilirea celor 12 luni. Altfel nu prea aveti cum sa beneficiati de acest drept pentru ca la nastere nu veti indeplini conditia celor 12 luni anterioare nasterii copilului in care sa fi realizat venituri supuse impozitului pe venit de 16%. Chiar daca va platiti contributiile din urma, nu va va ajuta acest lucru, indemnziatia neavand legatura cu plata contributiilor, ci cu impozitul pe venitul profesionale sau din activitati agricole. Iar pentru somaj ca absolvent nu mai puteti depune dosarul, termenul fiind de maxim 12 luni de la data absolvirii, dupa scurgerea caruia dreptul se prescrie. In concluzie, ca sa beneficiati din nou de indemnizatie, solutia ar fi sa va angaajti imediat dupa concediul in curs.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
Gratiela Petrescu alexei delimart adriana iancu Viviana Serni G Stancu George Andreescu
TOP RASPUNSURI 2024