ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Postnatalul de la tata la mama


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! As dori sa imi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare. Sotul meu a intrat in concediu postnatal deoarece eu nu am lucrat inainte de nastere si am aflat ca exista posibilitatea ca sotu sa imi dea mie concediul postnatal si el sa mearga la munca. Va rog sa imi spuneti care sunt conditiile care trebuiesc indeplinite ca sa pot ramane eu in concediu postnatal si daca mai este valabila aceasta posibilitate. Va multumesc foarte mult!

Patry Dehu
 User  Patry Dehu
a intrebat la 27 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Toma Cristina la 28 Ian. 2014
V-am postat raspunsul aici clublegislatiamuncii.manager.ro/concedii/cand-tatal-nu-este-eligibil-sa-intre-in-ccc-in-luna-a-12-cum-se-procedeaza-24151.html
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Toma Cristina
 User Toma Cristina
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Ian. 2014
Buna ziua,

Am citit raspunsurile dvs. si imi este neclara situatia in care mama opteaza pentru CCC de pana la 1 an si in luna 12 cand tatal al trebuie sa intre in acest concediu , el nu indeplineste conditiile de acordare a concediului (respectiv el a fost concediat in urma cu 9 luni inainte de data nasterii copilului, si a avut o perioada nelucrata de 20 zile, iar de somaj nu a putut beneficia) .... se pierde indemnizatia pentru aceasta ultima luna ? sau mama poate sta acasa pana la implinirea varstei de 1 an a copilul? Mama fiind singura eligibila pentru a intra in CCC, si avand venituri impozabile in ultimele 12 luni anterior nasterii.

Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Ian. 2014
In primul rand ca sotul dvs nu are dreptul la concediul postnatal in cazul de fata. Acesta este concediu medical pentru lauzie, parte din cel de maternitate acordat in baza OUG 158/2005. Numai in caz extrem al decesului mamei, tatal poate efecuta concediul de materniatate ramas. Nu se "da" de la un parinte la altul dupa bunul plac un concediu.

Concediul de care vorbiti este cel pentru crestere copil, acordat in baza OUG 111/2010 impreuna cu o indemnizatie lunara calculata pe in functie de veniturile nete obtinute in cele 12 luni anterioare datei nasterii. Nelucrand anterior acestei date nu indepliniti conditia de acordare, ca atare nu aveti dreptul la concediu crestere copil si nici indemnizatie, asa cum nu puteti beneficia nici de concediu pentru lauzie, nefiind asigrata in sistemul medical de stat pentru acordarea lui.

Chiar daca ati indeplini conditiile de acordare a perioadei de crestere copil, dreptul nu este unul transferabil. Dar intr-o astfel de situatie, cand ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei crestere copil, unul dintre ei este obligat sa efectueaza minim o luna din durata pentru care a optat celalalt. In caz contrar se retine indemnizatia aferenta unei luni din totalul concediului.

In concluzie, data fiind situatia prezentata, nu aveti dreptul nici la concediul pentru lauzie si nici la cel pentru crestere copil.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024