ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

pot beneficia de doua saptamini concediu din partea statului ca proaspat parinte


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna seara sotia mea urmeaza sa nasca. eu ca si tata am dreptul la doua saptamini platite din partea statului, imediat dupa ce sotia a nascut?. va multumesc.

Adaugata in: Concedii
Lucian Apati
 User  Lucian Apati
a intrebat la 21 Nov. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 22 Nov. 2014
Aveti dreptul la concediul de paternitate acordat conform legii 210/1999. Durata acestuia este de 5 zile lucratoare si se poate prelungi pana la 15 zile daca ati absolvit un curs de puericultura. Nu se acorda insa de catre stat, ci de catre angajatorul dvs, in primele 8 saptamani de la nastere.

Art. 1
(1) Concediul paternal se acordă ?n condiţiile prevăzute de prezenta lege, ?n scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la ?ngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, ?n condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2
(1) ?n cazul ?n care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat ?n cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, ?n primele 8 săptăm?ni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 4
(1) ?n cazul ?n care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat ?n condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.

Art. 5
(1) ?n cazul decesului mamei copilului ?n timpul naşterii sau ?n perioada concediului de lăuzie, tatăl copilului beneficiază de restul concediului neefectuat de către mamă.
(2) Pe perioada concediului acordat ?n condiţiile alin. (1) tatăl copilului beneficiază de o indemnizaţie egală cu ajutorul pentru sarcină şi lăuzie cuvenit mamei sau de o indemnizaţie calculată după salariul de bază şi vechimea ?n muncă ale acestuia, acordată de unitatea la care tatăl ?şi desfăşoară activitatea, la alegere.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024