ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Recuperare bani concedii medicale de la Casa de Sanatate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In cat timp se poate recupera banii din concedii medicale de la casa de sanatate cuveniti unei societati?

Adaugata in: Concedii
Florentina Anca Mortu
 User  Florentina Anca Mortu
a intrebat la 28 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Nov. 2012
Suma se prescrie in 3 ani, depunerea se face in maxim 90 de zile de la data la care beneficiarul a primit indemnizatia medicala (angajatul respectiv).

Din pacate dl Adrian are dreptate, termenul de solutionare a dosarului (aprobare sau respingere), este de 30 de zile de la data depunerii. Aceasta prevedere o gasiti in cuprinsul Ordinului Nr. 60_32 din 27 ianuarie 2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG 158/2005, art. 77. Actul normativ il puteti consulta pe site-ul CNAS - http://www.cnas.ro/legislatie/concedii-si-indemnizatii-medicale

ART. 77
(1) Sumele reprezent?nd indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia ?n luna respectiva, se recupereaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie.
(2) Pentru recuperarea sumelor reprezent?nd indemnizatii achitate care depasesc obligatia lunara de plata a contributiei pentru concedii si indemnizatii, angajatorul depune la registratura casei de asigurari de sanatate solicitarea scrisa conform modelului prevazut ?n anexa nr. 12, la care se ataseaza Centralizatorul privind certificatele de concediu medical prevazut ?n anexa nr. 18, precum si, dupa caz, dovada achitarii contributiei pentru concedii
si indemnizatii, pentru perioada anterioara pentru care se solicita restituirea.
#M2
(3) Cererea va fi analizata de compartimentul de specialitate din cadrul casei de asigurari de sanatate, care va ?ntocmi referatul de propunere spre aprobare a cererii de restituire sau, dupa caz, de respingere cu motivarea acesteia, referat avizat de personalul ?mputernicit sa exercite viza CFP.
(4) Referatul prevazut la alin. (3), semnat de directorul executiv al Directiei management si economica, va fi supus aprobarii presedintelui - director general, conform modelului prevazut ?n anexa nr. 13.
(5) Pe baza referatului aprobat se ?ntocmesc: ordonantarea de plata, ordinul de plata, borderoul ordinelor de plata prevazut ?n anexa nr. 14 sau, dupa caz, comunicarea de respingere a platii prevazuta ?n anexa nr. 15. ?n termen de 30 zile de la depunerea cererii de restituire, casa de asigurari de sanatate va efectua plata sumelor aprobate sau va transmite solicitantului comunicarea de respingere a platii.
(6) Dupa efectuarea platii, dosarul se arhiveaza la compartimentul de specialitate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 28 Nov. 2012
Potrivit legii, in termen de 30 de zile de la depunerea dosarului trebuie sa-ti faca plata sau sa te instiinteze in scris ca dosarul este incomplet. teoretic.
Practic - depinde de la judet la judet. Am inteles ca sunt judete unde platile se fac la termen sau intrun interval de timp decent.
Personal am depus un dosar in oct 2011 si unul prin mai-iunie 2012. stiam ca dureaza de ordinul lunilor, si dupa 1 an de la depunerea primului dosar m-am dus "peste" ei. Au fost f. amabili (cred ca se simteau cu musca pe caciula), mi-au verificat dosarele, am mai completat cu o hartie, si la sfarsitul lunii mi-au virat banii pt ambele dosare.
Sfatul meu: daca au trecut 3 luni, mergeti peste ei, macar o data pe luna, plangeti-va ca nu aveti bani de salarii, puneti-le legea sub nas, aratati ca o cunoasteti, mergeti in audiente la presedintele casei de asig.
Sunt multi angajatori care stau cuminti si asteapta (cum de altfel am facut si eu), pt ca la cjas nu sunt bani...
Daca ar merge toti si ar face presiuni regulat poate s-ar schimba ceva.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024