ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Salariu dupa CO


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns: sunt angajata la o firma din martie a.c. iar in luna octombrie din data de 04 pana in data de 31 am avut concediul medical cod de indemnizatie 01. Mentionez ca am un salariu brut de 840 ron iar salariul net este de 665 ron. Ce salariu ar trebui sa primesc pe luna octombrie?
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Pun aceasta intrebare pentru ca seful meu spune ca ar trebui sa primesc 498 ron insa nu vrea sa imi dea si statul de plata.

Adaugata in: Concedii
Mihaela Istrate
 User  Mihaela Istrate
a intrebat la 11 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Istrate
 User Mihaela Istrate
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Nov. 2013
multumesc frumos pentru raspuns
!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Nov. 2013
Pe luna octombrie nu primiti salariu ci indemnizatie medicala acordata ca urmare a intrarii in concediu. Contractul de munca se suspenda de drept pe perioada acordatii concediului, in baza certificatului eliberat de medic, rezultatul fiind suspendarea drepturilor de natura salariala pe parcursul lui.

Indemnizatia medicala reprezinta media veniturilor brute din ultimele 6 luni anterioare celei in care ati fost in medical (octombrie) si care au stat la baza realizarii stagiului de cotizare la sanatate pentru acordarea acestui venit. Indemnizatia reprezinta 75% din media acestor venituri.

Baza de calcul o reprezinta astfel perioada aprilie - septembrie 2013. Din totalul zilelor de medical se vor plati numai zilele lucratoare, nu si cele nelucratoare.

Vedeti aici un model de calcul pentru indemnizatie, http://legislatiamuncii.manager.ro/a/6583/baza-de-calcul-a-concediului-de-maternitate.html, este aceeasi formula, difera doar procentul aplicat. In plus, indemnizatia medicala se va impozita, se va retine si vira contributia individuala pentru pensii reprezentand 10,5% x (35% x 2223 lei), raportata la numarul de zile de medical din luna, unde 2223 de lei reprezinta salariul mediu brut pe tara utilizat la fundamentarea bugetului de stat fundamentarea bugetului de asigurari sociale de stat. Totodata, angajatorul va vira contributia lui pentru pensii, de 20,8% x (35% x 2223 lei) raportat la zilele de medical.

Primele 5 zile de medical sunt suporatate de angajator din bugetul propriu, conform OUG 158/2005, iar din ziua a 6-a indemnizatia este platita din bugetul FNUASS. Ceea ce inseamna ca angajatorul poate cere recuperarea ei de la Casa de Sanatate depunand o cerere in 90 de zile de la data la care dvs. aveti dreptul la indemnizatie (prima zi de medical).

Pentru zilele din luna lucrate veti primi salariul corespunzator lor.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Viviana Serni adriana iancu Ioana Popa alexei delimart George Andreescu Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024