ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Stimulent de insertie sau posnatal ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara ! Sunt cadru militar, necasatorit deocamdata, dar proaspat tatic din 4 ianuarie ! Viitoarea sotie nu lucreaza, nu primeste somaj si platim ""din mana" cei 244 lei la Fortele de munca pentru a-i merge vechimea. Copilul este pe numele meu. Ce varianta mai avantajoasa material ma sfatuiti sa urmez privitor la concediu posnatal si/sau stimulentul de insertie ? Nu am citit nimic din legislatia in vigoare ! (salariul meu aprox. 3.800 lei)

Adrian Chisavu
 User  Adrian Chisavu
a intrebat la 09 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Ian. 2014
Nu stiu ce platiti dvs la fortele de munca, dar vechimea rezulta din durata unui contract individual de munca, nu din plata unei contributii catre AJOFM. Acela este somajul cel mult, nu va asigura vechimea in munca ci stagiul pentru o eventuala indemnizatie de acest tip.

Dvs nu aveti dreptul la concediu postnatal. acesta este un concediu acordat doar mamelor, cu exceptia situatiilor grave cand intervine un deces al ei si tatal poate efectua concediul cuvenit ei.

Puteti opta pentru stimulent de insertie daca doriti sa ramaneti in continuare in activitate, aveti dreptul la el de la data nasterii nefiind indeplinite conditiile de acordare a concediului de maternitate pentru sarcina si lauzie (pre si postnatal respectiv), concediul de natura medicala. Va trebui insa sa faceti dovada realizarii veniturilor profesionale impozabile pe toata durata acordarii lui.

Puteti de asemenea sa intrati in concediu crestere copil de pana la un an sau doi, la cerere. Indemnizatia se acorda in baza veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare datei nasterii si reprezinta 85% din media acestora. Valoarea minima este de 600 lei iar cea maxima ajunge la 1200 lei / luna pentru concediul de pana la un an si 3400 pentru cel de pana la 2 ani, sau 3 in cazul copilului cu handicap.

De stimulent puteti beneficia si in aceste situatii, daca reveniti in activiate inainte sau dupa ce copilul implineste un an, in functie de optiune de concediu exprimata (de pana la unu sau doi ani).

Mama sau chiar si dvs puteti depune dosar pentru alocatia crestere copil. Aceste venit nu este influentat de veniturile realizate si este de 200 de lei pana la 2 ani, iar ulterior scade la 42 de lei pana la 18 ani.

Conditiile de acordare a acestor drepturi, precum si termenele si locul depunerii dosarelor le puteti regasi aici - http://www.protectiacopilului6.ro/directia-protectie-sociala_doc_29_serviciul-alocatii-si-indemnizatii_pg_0.htm

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
G Stancu Marius Ion Viviana Serni adriana iancu alexei delimart George Andreescu
TOP RASPUNSURI 2024