ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Stundeta si angajata poate beneficia de concediu postnatal cu doar 4 luni ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua

O studenta la zi in anul 2 la facultate de stat se angajeaza la 01. aprilie 2016. in luna august poate obtine concediu prenatal?( cu aprox 70 zile inainte de data estimata a nasteri) si cu doar 4 luni de cotizare colmplete ? Care este baza de calcul? 2 luni minim pe economie( stagiu cotizare student) si 4 luni stagiu cotizare salariu brut?
Concediu post natal se recalculeaza luand in calcul si veniturile din postnatal?( sau este indicata revenirea persoanei timp de o zi la munca inainte de nastere)

apoi in momentul solicitarii concediului de crestere a acopilului se contorizeaza si veniturile din concediu medical(valoarea totala neimpozitata) la baza de calcul a indemnizatiei?

multumesc mult

Liviu Puchin
 User  Liviu Puchin
a intrebat la 03 Mai. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 03 Mai. 2016
Da. La data nasterii copilului trebuie sa faceti dovada ca ati frecventat, fara intrerupere 12 luni, cursurile la zi ale învatamantului universitar, organizate potrivit legii.
De la 01.07.2016 intra in vigoare Legea nr. 66/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor - MO nr. 0304 din 20 Aprilie 2016, care stabileste la art 2 alin (2) "Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata."
In conformitate cu prevederile art. 23 alin. 1 din OUG nr. 158/2005, aveti are dreptul la 126 de zile calendaristice de concediu pentru sarcina si lauzie (sau prenatal si postnatal), perioada in care beneficiati de indemnizatia de maternitate. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.Baza de calcul se determina ca medie a veniturilor lunare din cele 4 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii. Indemnizatia va fi aceeasi atat pentru concediul prenatal cat si pentru cel postnatal.
La stabilirea indemnizatiei pentru CCC se iau in calcul atat indemnizatia de concediu sarcina si lauzie, cat si veniturile din cele 4 luni. Pentru perioada in care ati frecventat cursurile de zi, baza de de calcul este salariul minim brut pe tara.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024