ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

taxe percepute de stat pe perioada concediului prenatal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Ma numesc Claudia si la data de 15 octombrie 2012 pana la data de 17 februrie2013 am fost in concediu prenatal. Primesc indemnizatia de crestere a copilului din luna martie 2013. Nu am primit niciun ban pe concediile medicale prenatal. Intrebarea mea este: ce taxe plateste angajatorul pe perioada concediului prenatal? Eu am 800 ron salariul brut. Va multumesc anticipat.

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului rozalia claudia stanciu la 24 Sep. 2013
O completare: pentru lunile octombrie 2012 si februarie 2013 contributiile ar fi mai mici, pentru ca nu ati avut concediu luna intreaga. Iar salariul mediu brut in anul 2012 a fost stabilit la 2.117 lei.

Ceea ce inseamna ca in luna octombrie 2012 contributia CAS, angajator si angajat, a fost:

(35% x 2117) x 13 / 23 x 20,8% = 87 lei contributie CAS angajator
(35% x 2117) x 13 / 23 x 10,5% = 44 lei contributie CAS angajat

13 reprezinta numarul de zile lucratoare din concediul medical iar 23 numarul zilelor lucratoare din luna.

Iar pentru luna februarie contributia a fost urmatoare:

(35% x 2223) x 11 / 20 x 20,8% = 89 lei contributie CAS angajator
(35% x 2223) x 11 / 20 x 10,5% = 45 lei contributie CAS angajat

Tineti cont de aceste calcule cand incercati sa determinati si dvs., dupa exemplul transmis, valoarea indemnziatiei pe care ar trebui sa o primit.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului rozalia claudia stanciu la 24 Sep. 2013
Nu se plateste contributia pentru sanatate pe perioada concediului de maternitate, asa cum nu se plateste pentru niciun concediu medical acest tip de contributie.

Personal nu stiu sa existe o asemenea taxa, si tind sa cred ca este o retinere abuziva, pentru ca oricumnu se plateste nicio alta contributie pentru indemnizatiile medicale in afara celei pentru CAS pensii (respectiv contributia angajator - care ar reprezinta 20,8% x (35% x 2223) = 162 de lei - si angajat - care reprezinta 10,5% x (35% x 2223) = 82 de lei, unde 2223 de lei este salariul mediu brut pe tara utilizat la fundamentarea bugetului pentru pensii de stat).

Pe exemplul pe care il regasti aici http://clublegislatiamuncii.manager.ro/concedii/calcul-concediu-prenatal-si-postnatal-5244.html puteti sa incercati un calcul al indemnizatiei pentru maternitate sarcina si lauzie. Indemnizatia este aceeasi pe toate perioada. Dupa nastere ati beneficiat de concediu postnatal si nu prenatal. Ar ajunge undeva la 700 de lei, cu aproximatie, daca singurul venit luat in considerare este salariul brut din ultimele 6 luni, salariul de incadrare. Daca ati avut concediu de risc maternal inaintea celui de maternitate sau alt concediu medical in cele 6 luni anterioare lunii de concediu medical, indemnizatiile aferente vor intra in calcul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Rozalia Claudia Stanciu
 User Rozalia Claudia Stanciu
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Sep. 2013
va multumesc.ma interesa daca angajatorul pe perioada cocediului maternal plateste cass?si cat este valoarea acestei sume avand in vedere ca am un salariu brut de 800ron.angajatorul se scuza ca din acesti bani ce mi se cuvin dupa concedii,el plateste o taxa de maternitate de 309 ron.exista asa ceva?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 24 Sep. 2013
Angajatorul pe concediul de maternitate va plati CAS prin aplicarea cotei de 20,8% la 35% din salariu mediu brut pe tara de 2223 lei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Sep. 2013
Indemnizatia pentru concediu de maternitate reprezinta 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni anterioare celei in care ati intrat in concediu si care au stat la baza stabilirii stagiului de cotizare (baza de calcul de 6 luni precizata). In aceste venituri intra salariul de baza si orice alte sporuri sau indemnizatii de natura salariala, inclusiv cele asimilate precum cea crestere copil, concediul medical obisnuit sau risc maternal.

Angajatorul are obligatia sa plateasca salariatului indemnizatia cuvenita dupa prezentarea certificatului medical. El isi va recupera banii ulterior de la Casa de Sanatate, in baza unei cereri, dar pana atunci, legal, este obligat sa plateasca sumele cuvenite. Nu prea este in regula ca nu ati primit nimc. Ar trebui sesizata Casa de Sanatate si solictiata o verificare in ceea ce-l priveste pe angajator si incalcarea acestor drepturi.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024