ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

tipuri de concediu care se pot acorda pentru o gravida


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua
Rog un raspuns la urmatoarea problema.
Sunt o mamica insarcinata in 17 saptamani si in primul rand doresc sa va comunic ca dupa nasterea copilului nu voi intra eu in indemnizatie crestere copil, ci tatal.
As dori sa beneficiez de cele 126 zile de concediu pre si post natal , dupa nasterea copilului.
De asemeni as dori intru in concediu medical in orice moment ma voi hotari, incepand cu luna a -7a de sarcina.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
-de ce tip de concediu pot beneficia incepand cu 7 luni si cu voi fi platita in aceasta perioada?
-pot beneficia de cele 126 zile in totalitate dupa nastere?
Multumesc


Alina Mart
 User  Alina Mart
a intrebat la 08 Aug. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ALINA MART la 10 Aug. 2014
ART. 13 - OUG 158/2005
(1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de cel mult 183 de zile ?n interval de un an, socotită din prima zi de ?mbolnăvire.
(2) ?ncep?nd cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de către medicul specialist p?nă la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

ART. 25 - Ordinul 60/32/2006 privind normele de aplicare a OUG 158/2005, actualizat
(1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, ?n una sau mai multe etape.
(2) ?n cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, ?n caz de internare, ?n etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, p?nă la 90 de zile calendaristice ?n decursul unui an, socotit de la prima zi de ?mbolnăvire.
(3) Durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăşi 30 de zile calendaristice ?n ultimul an, socotite de la prima zi de ?mbolnăvire, indiferent de cauza acesteia. După totalizarea a 30 de zile calendaristice acordate de către medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, ?n caz de internare, cu ?ncadrarea ?n duratele maxime prevăzute de lege.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ALINA MART la 10 Aug. 2014
Puteti beneficia desi toate cele 126 de zile dupa nastere, daca doriti sa procedati astfel, iar incepand cu a 7-a luna puteti intra fie in concediu de risc maternal fie concediu medical obisnuit, fara legatura cu sarcina, asa cum v-a raspuns si dna Iancu. Pentru cel medical obisnuit veti gasi in OUG 158/2005 denumirea de concediu pentru incapacitate temporara de munca, a carui durata anuala poate fi de 183 de zile / an calendaritic cu cateva exceptii mentionate de actul normativ cand durata este una speciala. Nu este cazul aici. Medicul va poate acorda pana la 90 de zile, pentru inceput, pe etape mici, dupa cele 90 de zil se poate prelungi doar cu acordul medicului expert al asigurarilor sociale (Casa de pensii).

Puteti ramane acasa si in concediu fara plata pentru nevoi personale daca doriti, mai ales daca sunteti sigura ca nu veti dori sa intrati in CIC. Daca insa exista posibilitatea sa va razganditi va trebui sa aveti 12 luni lucrate inainte de nastere, aplicandu-se si obligatia de a efectua minim 1 luna din durata CIC solicitata de tata.

Pentru concediile medicale discutati cu medicul de familie sau cel de specilitate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alina Mart
 User Alina Mart
a raspuns userului adriana iancu la 08 Aug. 2014
Multumesc frumos pentru raspuns, dar vreau sa mai detaliem putin situatia dinaintea nasterii.
Am inteles ca pot beneficia daca doresc de cele 126 dupa nastere, dar ma intereseaza exact daca pot ramane acasa incepand cu luna a saptea sau a opta, in fc de cum ma voi simti.
Ma intereseaza ca aceste zile dinainte sa nu fie scazute din cele 126 zile pe care le doresc dupa nastere.
Ce tip de concediu se poate lua exact inainte, se ia de la medicul de familie si cum se numeste exact?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 08 Aug. 2014
Pe durata sarcinii puteti beneficia de orice alt fel de concediu medical care nu are legatura cu sarcina.
Ca gravida, aveti dreptul la concediu de risc maternal, de 120 de zile calendaristice. Discutati despre aceasta posibilitate cu medicul de familie sau cu medicul ginecolog.
Concediu sarcina si lauzie are 126 de zile calendaristice, pe care ti le puteti lua oricand inainte sau dupa sarcina, cu exceptia celor 42 obligatorii de zile de dupa nastere.

Din OUG 158/2005:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.

Din Norma din 2006 de aplicare a prevederilor OUG 158/2005:

Art. 58.
Certificatele de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau care alapteaza.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024