ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Zile taiate din concediu de odihna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Firma la care lucrez a decis sa ne taie 2 zile de concediu de odihna, una dintre ele de Pastele catolic si a doua de Rusaliile catolice, nu am aflat decat cand au venit fluturasii de salariu deoarece aveam cate o zi de concediu de odihna trecuta dar eu nu facusem nici o cerere. Am fost anuntati doar ca suntem liberi in zilele respective dar nu ni sa comunicat ca ni se taie o zi din concediu de odihna si nici nu am fost intrebati daca suntem de acord sau nu. E legal ca angajatorul sa ma puna sa-mi zile libere din concediul de odihna cand vrea el ?
Va multumesc!

Adaugata in: Concedii
Nicolae Beatu
 User  Nicolae Beatu
a intrebat la 06 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Iun. 2012
Nu, nu este legal. Concediul de odihna este acordat de catre angajator in baza unei programari precedate de negociere individuala cu salariatul sau cu reprezentantii lor, in cazul in care programarea este una colectiva. Insa angajatorul nu poate impune salariatilor cand sa efectueze concediul de odihna si nici nu il poate ponta de la el putere, fara sa existe o cerere a salariatului aprobata de catre angajator. In plus, zilele de sarbatoare legala sunt zile libere prin lege, nu se ponteaza drept concediu de odihna. Prin contractul colectiv de munsa sau regulamentul intern se pot stabili si alte zile libere decat cele prevazute in Codul muncii drept sarbatoare legala.

Situatia dvs imi pare a fi un pic discriminatorie, inteleg ca este vorba de sarbatorile catolice. Or acest lucru incalca prevederile Constitutiei referitoare la libertatea religiei. In plus, codul muncii nu stipuleza date pentru aceste sarbatori, din 2 motive:
1. ele variaza de la an la an si
2. sunt sarbatorite atat de ortodocsi cat si de catolici, in date diferite insa.

Incercati sa aveti o discutie cu angajatorul prin care sa ii explicati ca nu este legala modalitatea in care a procedat. Daca nu se rezolva si angajatorului ramane la varianta ta, faceti o sesizare catre ITM.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024