ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediile pentru cresterea copilului constituie vechime in munca?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,

Imi puteti spune va rog daca perioada cat timp a fost suspendat contractul de munca al unei persoane pentru ingirijirea copilului pana la varsta de 2 ani, si in cazul copilului cu handicap pana la varsta de 3 ani este considerata vechime in munca si intra in calculul sporului de vechime?

Daca CIM a fost suspendat anterior datei de 1 ianuarie 2007 nu este considerata vechime in munca si nu intra in calculul sporului de vechime? Este considerata vechime in munca si intra in calculul sporului de vechime numai daca contractul de munca a fost suspendat dupa 1 ianuarie 2007?

Va multumesc!

Olimpia Pop
 User  Olimpia Pop
a intrebat la 13 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Georgeta Ganea la 19 Mar. 2014
Corectie 01.01.2006
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Mar. 2014
Legea 120 din 1997 a fost abrogata de Legea 19 din 2000 care a intrat in vigoare la data de 01.04.2001.In carnetul de munca nici nu se evidentiau aceste perioade de suspendare a contractului de munca la acea vreme.In plus potrivit articolului 160 din Legea 19 din 2001 se prevedea asa ca vechimea in munca inscrisa in carnetul de munca pana la data de 01.04.2001 se asimileaza stagiului de cotizare la pensie. Deci ce era inscris in carnetul de munca pana la data de 012.04.2001 constituie vechime in munca.Intr-adevar este un gol in legislatie intre data de 01.04.2001 si 01.06.2006 cand aceste nu este nimic precizat in legislatie privind vechimea in munca pentru perioadele de crestere copil.Imi aduc aminte ca am mai purtat aceasta dicutie pe o alta speta.
In ce priveste sporul de vechime acesta da nu se inscria in carnetul de munca pana la data de 01.04.1992.Dupa aceasta data conform negocierii partilor prin contractele colective de munca era obligatia inscrierii acestui spor permanent Multi angajatori nu au stiut , motiv pentru care se elibereaza adeverinte de catre angajatori pentru certificvarea acordarii sporurilor permanente in care intra si sporul de vechime.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 17 Mar. 2014
Nu intra in calculul vechimii in munca pentru spor CIC acordat in baza legilor anterioare, este vorba de vechimea in munca pentru pensionare. Dar nu si pentru spor de vechime. Sporurile de vechime nu se acorda nici la acea vreme in orice conditii, ele aveau la baza munca prestata. Vechimea in munca fata de vechimea in serviciu si in specialitate, sunt lucruri diferite. Este motivul pentru care cele doua acte normative amintite in raspunsul meu anterior au fost astfel modificate, pentru stimularea fortei de munca si a natalitatii implicit.

Iar perioada acordata in baza Legii 19/2000, act normativ prin care a fost aborgata legea 120/1997, nu mai reprezinta vechime in munca.

Nu stim cand a fost acordata acest concediu, deci daca tot este sa fim corecti, sa fim pana la capat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 14 Mar. 2014
Parlamentul Rom?niei adoptă prezenta lege.

Legea 120 din 1997

;;;;
;;;;

Art. 4. − Perioada concediului pentru ?ngrijirea copilului ?n v?rstă de p?nă la 2 ani constituie vechime ?n muncă.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Mar. 2014
Concediile acordare dupa data de 1 ianuarie 2006 in baza OUG 148/2005 si a OUG 111/2010 reprezinta vechime in munca, serviciu si specialitate si se iau in calcul la acordarea drepturilor ce decurg de aici.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024