ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Persoanele cu venituri independente,pot beneficia de concediu prenatal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua ,

As avea o intrebare referitoare la concediul pre si postnatal de care fiecare femeie insarcinata ar trebuie sa beneficieze insa nu am gasit informatii clare pentru cei care se incadreaza la venituri independente. Am carte de munca cu 2 h venit minim pe economie si contract de mandat (comision ) la o firma de asigurari de unde realizez venituri variabile , fara un venit fix ,doar comisioane. Am cateva intrebari:
1.Ce trebuie sa fac pentru a se lua in calcul veniturile independente la plata pentru concediul pre si postnatal? trebuie sa platesc cei 0.85% ?
2. Se pot obtine venituri in cazul in care sunt in concediu prenatal sau trebuie suspendat contractul?
3. Catre care institutie trebuie sa ma adresez pentru a plati cei 0.85% din veniturile independente?
4. Cine plateste indemnizatia pentru concediu prenatal la salariu si cine la venituri independente?

Multumesc

Lavinia Gusoi
 User  Lavinia Gusoi
a intrebat la 05 Aug. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lavinia Gusoi
 User Lavinia Gusoi
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Aug. 2014
Multumesc frumos pentru raspuns. Ma voi duce la casa de sanatate sa ma interesez daca pot plati acum sau din urma.
O zi buna !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Aug. 2014
1. Veniturile din activitati independente nu vor fi luate in calcul pentru acordarea concediului pentru sarcina si lauzie, pentru ca nu se plateste contributia de 0.85% pentru concedii si indemnizatii medicale. Ele vor intra insa in calcul pentru indemnizatia crestere copil, cat timp includeti in dosar co declaratie cu ele.

2. Contractul individual de munca se suspenda de drept in baza certificatului medical pentru sarcina si lauzie. Nu exista prevederi legale referitoare la veniturile independente obtinute de la firme care nu sunt obligate sa plateasca nici contributia si nici indemnizatia medicala. Le puteti obtine in continuare cat timp sunteti in prenatal. Daca insa veti primi indemnizatie si pentru veniturile independente atunci si acest contract va intra in suspendare, in aprecierea mea.

3. Contributia se plateste la CAS, puteti incerca sa vedeti daca o puteti plati retroactiv. Din cunostintele mele ar trebui platita de la data incheierii contractului cu Casa in continuare si nu retroactiv. Numai pentru contributia individuala de 5,5% se poate plati retroactiv pentru a recapata calitatea de asigurat dupa o perioda mai lunga de timp.

4. Indemnizatia este suportata integral de FNUASS. In cazul salariatilor ea se plateste de catre angajator iar acesta isi recupereaza sumele de la CNAS. Iar pentru veniturile independente, cat timp veti plati dvs. contributia de 0,85%, va fi platita direct de Casa de sanatate prin prezentarea certificatului medical la ei.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024