ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Acordarea concediului ingrijire copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am fost concediat ilegal ( in timpul concediului medical) si am depus actiune in instanta pentru anularea deciziei de concediere.
Deoarece , cel putin teoretic nu am cum sa nu castig acest proces , va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez pentru a primii concediu pentru ingrijire copil pana la varsta de 1 sau 2 ani deoarece in acest timp ( de cand m-i s-a desfacut contractul de munca , sotia mea a nascut si fiind in somaj nu a putut sa ia concediu respectiv indemnizatie pentru crestere copil .
Solicit in instanta acest drept sau il solicit firmei dupa ramanerea definitiva a hotararii tribunalului?

Cososchi Viorel
 User  Cososchi Viorel
a intrebat la 05 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Feb. 2014
Daca ea in calitate de asigurat nu intra in concediul pentru lauzie asa cum prevede legea, dreptul la CIC se pierde.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului COSOSCHI VIOREL la 07 Feb. 2014
Dvs puteti cere concediul si indemnizatia si inainte de finalizarea procesului. Atat timp cat aveti indeplinita conditia realizarii veniturilor profesionale impozabile in cele 12 luni anterioare datei nasterii, nu aveti de ce sa nu o faceti. Nu apare nicio interdictie in lege in aceasta directie.

Insa mai mult ca sigur sotia dvs ar trebui sa intre in concediu de lauzie, iar dvs puteti intra in CIC incepand cu cea de-a 43-a zi de la nastere, asa cum prevede legea.

Studiati putin si articolul pe care vi l-am redat din OUG 111/2010 ca sa vedeti daca intr-adevar au dreptate cei de la AJOFM sau sotia dvs putea cere acest drept.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cososchi Viorel
 User Cososchi Viorel
a raspuns la intrebare la 07 Feb. 2014
Probabil ca nu am fost explicit .
Sotia mea era in somaj cand a nascut si nu indeplinea conditia de a primii indemnizatie de crestere copil pana la 2 ani , cel putin asa i s-a spus de la Agentia de somaj.
Eu am intrebat , dat fiind aceasta situatie , eu , tatal copilului , dupa ce voi castiga acest proces de anulare a deciyiei de concediere , pot solicita restul de concediu ingrijire copil pana cand acesta va implinii 2 ani? Solicitarea trebuie sa o fac in instanta ca aceasta sa-i oblige la a face asa sau trebuie sa cer firmei odata cu depunerea hotararii instantei de anulare a deciziei de concediere?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Feb. 2014
ART. 45 - legea somajului nr. 76/2002
(1) Suspendarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
............................
g) pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, a indemnizatiei de maternitate si a indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv de 3 ani sau 7 ani, in cazul copilului cu handicap;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Feb. 2014
Nu are nicio importanta ca este in somaj, legal ar fi avut dreptul daca in cele 12 luni anterioare datei naterii copilului, cu tot cu perioada de somaj si concediul prenatal, exista venituri, inclusiv cele mentionate. Din somaj putea intra inclusiv in concediul de maternitate pentru sarcina si lauzie, avand obligatia de a efectua minim 42 de zile de lauzie. Nu aveti de ce sa solicitati in instanta acest drept, decat daca, odata efectuat concediul de lauzie si depusa cererea pentru CIC la somaj, indeplinind conditiile de acordare, vi s-a refuzat acest drept.

Studiati art. 2 din OUG 111/2010 pe care il regasiti si aici: http://clublegislatiamuncii.manager.ro/codul-muncii/indemnizatie-pentru-cresterea-copilului-7288.html

Iar in legea somajului este precizat ca somajul se suspenda ca urmare a acordarii acestor concedii, deci este posibila intrarea in concediul crestere copil din somaj.


Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024