ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Informare privind protectia maternitatii la locul de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, sotia mea insarcinata in luna a 3a a primit saptamana trecuta de la angajator o Informare privind protectia maternitatii la locul de munca in conformitate cu OUG 96/2003. Intrebarea este daca este obligata sau nu sa semneze aceasta instintare.
Daca se semneaza aceasta instintare, in caz de nevoie sau recomandare a medicului, se mai poate solicita de la angajator concediu medical de risc de sarcina, inainte sau dupa concediul legal? Multumesc anticipat.

Gabriel Mart
 User  Gabriel Mart
a intrebat la 06 Iul. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Gabriel Mart la 07 Iul. 2014
Poate intra in CFP pentru nevoi personale, poate efecuta tot concediul de maternitate (126 de zile) dupa nastere, poate intra ea in CIC cateva lui, iar dupa revenirea ei sa preia tatal concediul.

Angajatorul poate refuza concediul fara palta pentru nevoi personale, fie el si pentru 2 luni, mai ales daca perioada excede maximul pe care angajatorul il poate acorda la nivelul unitatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriel Mart
 User Gabriel Mart
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Iul. 2014
Referitor la concediu fara plata, mama cauta o solutie pentru a sta acasa macar cateva luni dupa nastere.Ce variante poate avea avand in vedere faptul ca tatal va beneficia de indemnizatia de crestere copil?
Varianta gasita de mama era urmatoarea-sa stea acasa dupa nastere cele 126 zile si apoi macar 2 luni fara plata.Poate angajatorul sa refuze un asemenea concedu pe diverse motive sau este obligat sa ofere nr de zile de concediu fara plata solicitat de mama?
.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Gabriel Mart la 07 Iul. 2014
Inca o data repet: drepturile legale sunt in continuare recunoscute indiferent de ce scrie in acea informare.

Reducerea programului se face la recomandarea medicului, pauza de alaptare se discuta daca va fi cazul dupa nastere, nu acum. Concediul de risc maternal se acorda in conditiile in care exista o astfel de recomandare dupa evaluarea conditiilor de risc de catre medicul de medicina muncii si angajator.

Cele 126 de zile nu au nicio legatura cu OUG 96/2003. Sunt zile de concediu medical pentru sarcina si lauzie acordate de medic pe baza stagiului de cotizare la sanatete si incepand cu luna a 7-a de sarcina.

Poate lua concediu fara plata oricand doreste, pentru nevoi personale. Dar atentie la dreptul pentru concediul crestere copil si indemnizatia lunara, daca il solicita anterior nasterii, s-ar putea sa influenteze negativ daca perioada va fi una lunga. La CFP pentru crestere copil are dreptul doar daca in primul an beneficiaza de concediu crestere copil cu indemnizatie lunara.

Nu vad, personal, de ce ar intra in CFP si nu in concediu crestere copil pentru ca dupa revenirea din el sa poata solicita stimulentul de insertie. Sigur, este optiunea ei in final.

Dvs incurcati niste drepturi, le amestecati. Fiecare concediu are baza lui legala si conditiile de acordare. Le putem discuta pe rand dar personal mi se pare ca nu asta este problema ci ce va face ea dupa nastere.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriel Mart
 User Gabriel Mart
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Iul. 2014
Informarea primita de la angajator contine doar 2 paragraf din Oug 96, mai exact pauza de 10 min la 2 ore si 16 ore pe luna pt consultatii la ginecolog.
In ordonanta am vazut ca sunt prevazute mai multe paragrafe, printre care reducerea progr de lucru, pauze de alaptare etc.
Intrebarea mea este daca poate beneficia de aceste drepturi daca semneaza informarea si de asemeni daca poate beneficia de concediu de risc maternal inainte de 7 luni, daca este cazul.
De asemeni lansez si o alta intrebare.Persoana in cauza doreste sa beneficieze de cele 126 zile de concediu dopan nastere.Dupa aceste zile se poate lua concediu fara plata, care este durata aceastuia si daca angajatorul poate impiedica acest lucru.Mentionez ca mama nu va introduce dosarul pentru indemnizatie si de aceea se cauta varianta de a sta cateva luni acasa dupa nastere.
MUltumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Iul. 2014
Acea informare, tind sa cred, contine exact asta: informatii referitoare la cum anume este ea protejata legal la locul de munca odata ce a comunicat angajatorului, in scris si cu dovada medicala, aparitia sarcinii. Nu vad, sincer, cum recunoasterea unor drepturi legale ar putea afecta acordarea altor drepturi, tot legale. Concediul pentru risc maternal se acorda in conditiile prevazute de OUG 96/2003, fie inainte de nastere, fie dupa daca NU solicita concediul pentru crestere copil si revine la lucru imediat dupa lauzie. Nu stiu la care concediu legal va referiti.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024