ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu odihna pentru perioada de concediu medical


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Am un salariat care a fost in concediu medical pe toata perioada anului 2014 si tot anul 2015 pana in prezent. Pe 24 iulie inceteaza cim pentru pensie de invaliditate. Conform modificarilor codului muncii incepand cu ianuarie 2015 "salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical".
Am calculat concediul de odihna doar pentru anul 2015. Are dreptul la concediu de odihna (21 zile /an) platit si pentru tot anul 2014? Va multumesc!

Tanase Maria
 User  Tanase Maria
a intrebat la 17 Iul. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Tanase Maria la 28 Iul. 2015
Exista o hotarare pronuntata de Curtea Europeana de Justitie care a interpretat dispozitiile art 7 din Directiva 2003/88/CE privind organizarea timpului de lucru:
"1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European Å??i a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizÄ??rii timpului de lucru trebuie interpretat în sensul cÄ?? nu se opune unor dispoziÅ£ii sau unor practici naÅ£ionale potrivit cÄ??rora un lucrÄ??tor aflat în concediu medical nu are dreptul la un concediu anual plÄ??tit efectuat întrâ????o perioadÄ?? de concediu medical.
2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat în sensul cÄ?? se opune unor dispoziÅ£ii sau unor practici naÅ£ionale care prevÄ??d cÄ?? dreptul la concediul anual plÄ??tit se stinge la expirarea perioadei de referinÅ£Ä?? Å??i/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul naÅ£ional chiar Å??i în cazul în care lucrÄ??torul sâ????a aflat în concediu medical în toatÄ?? perioada de referinÅ£Ä?? sau întrâ????o parte din aceasta Å??i incapacitatea sa de muncÄ?? a continuat pânÄ?? la încetarea raportului sÄ??u de muncÄ??, motiv pentru care nu a putut sÄ?? îÅ??i exercite dreptul la concediul anual plÄ??tit.
3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat în sensul cÄ?? se opune unor dispoziÅ£ii sau unor practici naÅ£ionale care prevÄ??d cÄ??, la încetarea raportului de muncÄ??, nu se acordÄ?? nicio indemnizaÅ£ie pentru concediul anual plÄ??tit neefectuat lucrÄ??torului care sâ????a aflat în concediu medical în toatÄ?? perioada de referinÅ£Ä?? sau întrâ????o parte din aceasta Å??i/sau în toatÄ?? perioada de report sau întrâ????o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sÄ?? îÅ??i exercite dreptul la concediul anual plÄ??tit. Pentru calculul indemnizaÅ£iei menÅ£ionate, remuneraÅ£ia obiÅ??nuitÄ?? a lucrÄ??torului, care este cea care trebuie menÅ£inutÄ?? în perioada de repaus ce corespunde concediului anual plÄ??tit, este de asemenea determinantÄ??."
Hotararea Curtii Europene de Justitie este obligatorie pentru instantele din Romania, drept pentru care dispozitiile art.145 alin(2) din Codul muncii nu sunt aplicabile pentru salariatii care au fost in concediu medical.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Yna Dyna S
 User Yna Dyna S
a raspuns la intrebare la 23 Iul. 2015
Art.144 lit.4 spune clar : " La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata."
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Tanase Maria
 User Tanase Maria
a raspuns userului adriana iancu la 21 Iul. 2015
Art. 7

Concediul anual
(1) Statele membre iau masurile necesare pentru ca orice lucrator sa beneficieze de un concediu anual platit de cel putin patru saptamâni în conformitate cu conditiile de obtinere si de acordare a concediilor prevazute de legislatiile si practicile nationale.
(2) Perioada minima de concediu anual platit nu poate fi înlocuita cu o indemnizatie financiara, cu exceptia cazului în care relatia de munca înceteaza.

Imi cer scuze ..... dar nu inteleg unde scrie ca durata concediului medical nu reduce durata concediului de odihna cuvenit??? V-as ruga sa reveniti cu mai multe explicatii.
Va multumesc.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 17 Iul. 2015
Da, ii calculati 21 de zile de concediu de odihna si pentru anul 2014.
Anterior modificarii Codului muncii se aplicau prevederile Directivei CE 2003/88, care stabilea ca durata concediului medical nu reduce durata concediului de odihna cuvenit (art.7 alin.2) .
Art.148 alin.(2) din Constitutia Romaniei:
Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024