ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contestarea deciziei de penalizare salariala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti daca as putea contesta o decizie de penalizare salariala. In urmatoarele randuri voi incerca sa va explic cum s-a ajuns la o penalizare salariala:
- sunt angajata ca reprezentant comercial in cadrul unei firme care are ca activitate principala activitati de inginerie si consultanta tehnica legata de acestea (mai exact: lucrari de foraje de apa, prospectiuni geologice, lucrari geotehnice si constructii)
- atributile de serviciu sunt urmatoarele: Stabilirea si participarea la intalnirile cu clientii si/ sau cu furnizorii. Intocmirea documentatiei pregatitoare intalnirilor cu clientii. Urmarirea incasarii sumelor datorate de clienti si transmiterea documentelor de vanzare. Participarea la planificarea si implementarea strategiei de vanzari. Asistarea impreuna cu seful de departament la intalniri si negocieri. Urmarirea derularii si finalizarii contractelor. Indeplineste cu maxima seriozitate orice alte sarcini atribuite de superiorul ierarhic (care conform fisei postului este Directorul de departament, ulterior au mai angajat pe cineva ca Sef de departament).
- ca activitate principala, ma ocup de cautare licitatiilor de interes pentru firma si de pregatirea documentatiei necesara participarii (lucru care ar trebui facut impreuna cu departamentul tehnic....ceea ce nu prea se intampla, si de cele mai multe ori o pregatesc singura)
- in data de 14.04.2014 - luni, era necesara depunerea unei documentatii in vederea participarii la o licitatie in judetul Gorj.
- ni s-a facut propunerea sa ne deplasam (am plecat impreuna cu un coleg de departament) catre desinatie din data de 13.04.2014 - duminica (la aceea data erau Floriile) si am refuzat din motive personale si motivand ca vom pleca in cursul noptii, lucru care s-a si intamplat.
- am pornit spre locul unde urma sa aibe loc licitatia in data de 14.04.2014 ora 03:30, distanta care urma a fi parcursa era de aproximativ 300 km.
- pe drum s-a facut o singura oprire in care s-a alimentat, nu a durat mai mult de 10 minute.
- cu toate acestea, din pricina drumului foarte rau (pe Valea Jiului se lucreaza la consolidarea versantilor, iar spre Targu Jiu se lucreaza la infrastructura drumului) am intarziat la depunerea documentelor 4 minute (mentionez ca depunerea documentelor avea o data si ora limita pentru depunere, acestea fiind 14.04.2014, ora 09:00), lucru care a dus la respingerea documentelor.
- directorul general al firmei la care lucrez, afland de acestea, ne-a cerut printr-un mail : "In cursul zilei, 23.04.2014, pana la ora 17.00 astept nota explicativa, cu motivul/cauza respingerii ofertei aferente licitatiei de la Ticleni, de la toti cei implicati."
- la acest mail am raspuns atat eu, colegul meu care a condus dus-intors, cat si seful meu de departament, exact ceea ce v-am povestit in randurile de mai sus.
- in urma raspunsului dat de departamentul de care apartin, directorul general a decis sa fim (eu si colegul meu) penalizati cu 10% din salar timp de 2 luni.
- cu toate astea precizez ca nu am luat parte nici eu si nici colegul meu, la nici o alta discutie referitoare la aceasta problema, inclusiv decizia luata de a fi penalizati a fost transmisa doar sefului de departament care a fost rugat sa ne faca referatul (la care inca se lucreaza), directorului de departament, directorului economic si angajatei de la resurse umane.
- penibilitatea, permiteti-mi sa o numesc asa, este ca biroul directorului general este vis-a-vis de biroul unde eu impreuna cu colegii mei de departament ne desfasuram activitatea, si cu toate acestea recurge la mail-uri...ba mai mult cand a luat decizia de a fi sanctionati, nici eu si nici colegul meu nu am primit acel mail in care se preciza aceasta decizie.
- ar mai fi de precizat ca in contractul de munca, precum si in fisa postului nu este precizat nimic legat de deplasari
- de cate ori a fost nevoie am stat peste program si am lucrat suplimentar, ba mai mult am avut weed-uri in care am lucrat de acasa (am laptop de serviciu) si daca am putut sa ajut cu ceva nu am stat deoparte si m-am implicat mai mult decat prevede fisa postului.
- nu am avut nici un avertisment scris sau verbal pana acum din partea sefiilor sau a conducerii.

Va rog sa ma ajutati in aceasta problema cu un sfat....ce as putea face, cum as putea sa contest decizia lor (daca se poate face asta).

Va multumesc anticipat pentru sprijn!

Cu stima,
Andreea.


Andreea A
 User  Andreea A
a intrebat la 28 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andreea A
 User Andreea A (Reprezentant comercial, sa.)
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Mai. 2014
Multumesc pentru intersul acordat problemei mele!

Cu stima,
Andreea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului daniela zarchievici-marginica la 02 Mai. 2014
Daca cititi cu atentie speta veti vedea ca doamna a primit acel raspuns in urma unei note explicative solicitate. Aceasta procedura nu este in niciun caz una legala, indiferent ce raspuns a acordat ea in acea nota. Pentru ca nu exista nicaieri procedura cercetarii disciplinare, dupa cum puteti vedea destul de bine redat in prezentare. O nota explicativa nu scuteste angajatorul de parcurgerea etapelor cercetarii disciplinare, asa cum prevede Codul muncii. Ca atare, daca in final i se vor retine cei 10% doar pe baza celei note explicative, se incalca legea in mod flagrant si in mod cert va avea castig de cauza. Indiferent daca are sau nu dreptate angajatorul. Este vorba de ce permite legea si ce nu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Daniela Zarchievici-marginica
 User Daniela Zarchievici-marginica
a raspuns la intrebare la 30 Apr. 2014
Buna ziua.Personal consider ca angajatorul poate iesi bine din situatia expusa de dvs.In primul rand,in ceea ce priveste atributia avuta(deplasarea+depunerea dosarului) poate intra sub articolul mentionat de dvs.ca facand parte din fisa postului,respectiv indeplinirea cu seriozitate a oricaror sarcini primite de la superiorul dvs.In al doilea rand,cercetarea inca este in termenul legal de desfasurare.Am inteles ca dvs.ati aflat ca veti fi sanctionata,nu ca acest lucru vi s-a spus.Si chiar daca vi se spunea acest lucru in mod VERBAL,tot e vorba de cuvantul dvs.impotriva actelor pe care ei le pot INCA elabora.Adica...daca apare referatul,apoi convocarea,apoi dvs.veniti cu nota explicativa si,in final,procesul verbal al sedintei comisiei de cercetare disciplinara,urmata de decizia de sanctionare.....sunt sanse EXTREM de mari ca societatea sa iasa nesifonata din intreaga poveste.In schimb,daca aveti dovezi clare(mail,hartii etc) ca societatea v-a adus la cunostinta sanctionarea INAINTE de urmarea pasilor de mai sus,abia atunci puteti sa aveti sorti de izbanda.Un sfat: asa cum societatea se asigura de indeplinirea obligatiilor prin hartii,asa ar trebui sa faceti si dvs.,pentru ca vorba zboara la noi.Succes.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Andreea A la 29 Apr. 2014
Cu multa placere, sper din tot sufletul sa va fie de ajutor :). Succes!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andreea A
 User Andreea A (Reprezentant comercial, sa.)
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Apr. 2014
Multumesc pentru suport si pentru promtitudinea cu care mi-ati raspuns!
Cu stima,
Andreea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Andreea A la 28 Apr. 2014
La aceasta intreabare nu am cum sa va raspund eu cu da sau nu pentru ca depinde de deschiderea angajatorului spre a fi corect si a utiliza prevederile legale asa cum trebuie. Puteti incerca sa discutati cu el, dar nu tine de competenta mea sa va spun daca va fi de acord sau nu si nici nu am cum as prevad acest lucru. Ce pot sa va spun insa este ca odata ce se va ajunge la retinerea din salariu fara sa existe cercetarea disciplinara, cu titlul de sanctiune, recuperarea sumelor se va face numai in instanta si cat timp exista o decizie de sanctionare emisa aceasta se poate rezolva, anula, numai prin contestare in instanta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andreea A
 User Andreea A (Reprezentant comercial, sa.)
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Apr. 2014
Va multumesc pentru sfaturi!

Totusi as putea sa rezolv aceasta problema si pe calea amiabila, fara sa fie necesar sa depun contestatie la Tribunal? Sa-i fac sa inteleaga ca nu actioneaza conform Legii, ca-mi sunt si mi-au fost incalcate niste drepturi pe care le am conform Codului Muncii....nu as vrea sa provoc tensiuni si mai mari, si sa-mi pastrez locul de munca pana s-ar ivi o alta sansa profesionala intr-o alta firma.

Multumesc!

Cu stima,
Andreea.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Apr. 2014
Trebuie sa aveti decizia efectiva, sa semanti pentru primirea ei, apoi in 45 de zile de la comunicare mergeti in instanta si depuneti contestatia, la Tribunalul de care apartineti.

Decizia nu respecta legea, pentru ca ar fi trebuit sa se deruleze o cercetare disciplinara inainte de a fi dispusa sanctiunea. Retinerea salariala astfel nu este corect facuta, contrar prevederilor legii. Insa numai instnata este cea care poate anula decizia si numai daca depuneti plangerea in termenul pe care vi l-am precizat. Sanctiuna risca sanctiunea nulitatii absolute dispuse de instanta.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024