ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Act aditional prelungire durata contract munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Am contract pe perioada determinata ce expira pe data de 31.12.2013. In data de 29.11.2013 am semnat actul aditional ce contine prelungirea perioadei contractuale pana la data de 28.03.2013. De la data de 09.12.2013 as vrea sa intru in concediu de maternitate (prenatal).

1. De la ce data este obligat angajatorul sa declare actul aditional de prelungire a duratei contractului de munca in revisal (termenul de 20 de zile), 31.12.2013 sau 29.11.2013?
2. Actul aditional este in vigoare de la data semnarii (29.11.2013) sau de la data inregistrarii in revisal?
3. Daca angajatorul nu inregistreaza in revisal actul aditional, acesta are valoare legala putand fi folosit in instanta?

Livia F
 User  Livia F
a intrebat la 04 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Livia F la 06 Dec. 2013
Angajatorul nu va poate impune el cand sa intrati in concediul de maternitate, acesta se acorda la recomandarea medicului si in asa fel incat sa se respecte perioada minima de lauzie, incercati sa ii explicati angajatorul si acest detaliu. Baza legala pentru acordarea concediului de maternitate o reprezinta OUG 158/2005 si OUG 96/2003, in cuprinsul lor fiind prevazuta obligatia efectuarii a minim 42 de zile de lauzie de catre salaraitat, cat si a angajatorului de a nu primi salariata la lucru mai devreme de cele 42 de zile.

Da, este corect. O noua modificare poate fi facuta cel mult printr-un nou act act aditional.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Livia F
 User Livia F
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Dec. 2013
Multumesc frumos pentru raspuns.
Prelungirea a fost facuta pana la data de 28.03.2014, am scris din greseala 2013.

Prelungirea a fost facuta cu conditia verbala de a ma prezenta cu concediul de maternitate incepand cu data de 09.12.2013. Problema este ca risc sa nu raman cu cele 42 de zile obligatorii de postnatal dupa nastere, astfel medicul specialist recomandandu-mi sa intru in prenatal incepand cu 16.12.2013.

Avand in vedere ca actul produce efecte de la semnarea lui de catre ambele parti si nu este influentat de operararea lui in Revisal, inteleg ca sunt acoperita din punct de vedere legal si angajatorul nu ma poate obliga sa ma prezint cu concediul de maternitate.

V-am intrebat de valoarea actului in instanta nefiindu-mi clara data de la care acesta produce efecte si avand in vedere situatia in care angajatorul refuza sa mai ia in considerare actul aditional semnat daca nu ma prezint cu concediul de maternitate la data stabilita, ci ulterior.

Din cele mentionate de dvs. inteleg ca atata timp cat actul aditional este semnat de ambele parti, acesta isi produce efectele.

Va multumesc pentru lamuriri.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Dec. 2013
Cred ca vreti sa spuneti ca prelungirea este facuta pana pe 28.03.2014 si nu 2013, mi aveti cum sa semnati un act aditional pentru o modificare aparuta cu atat de mult timp in urma.

Actul aditional se opereaza in Revisal si se transmite catre ITM in termen de 19 zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cf. HG 500/2011. Modificarea a aparut in data de 29.11. 2013, este data la care ati semnat actul aditional. Actul produce efecte de la data semnarii lui de ambele parti, aplicarea documentului nu este influentata de operarea lui in Revisal. Programul este doar un mijloc electronic, o evidenta a salariatilor, prin care se declara contractele de munca si modificarile aplicate lor catre Inspectoratul de munca.

In ce sens vreti sa il folositi in instanta? Un act aditional nu se contesta in instanta, decat in cazul in care contine clauze ilegale sau care incalca drepturile recunoscute prin legi in vigoare. Caz in care ideal ar fi sa nu se accepte semnarea lui, daca ceva pare in neregula. El reprezinta consimtamantul partilor asupra modificarii prevazute in cuprinsul lui.

Contractul de munca va expira de drept pe perioada concediului de maternitate pre si postnatal, cat timp angajatorul nu doreste sa il prelungeasca in continuare. Legea nu il obliga sa faca acest lucru.

Dupa incetarea contractului plata concediului medical de maternitate va fi preluata de Casa de Sanatate, pe baza prezentarii certificatului medical si a dovezii de incetare a raportului de munca.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024