ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Act aditional spor vechime


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez la actualul loc de munca de 4 luni. In luna noiembrie, un salariat mi-a adus la cunostinta ca ar trebui ca, incepand cu 1 noiembrie sa primeasca o marire a sporului de vechime. Precizez că am calculat vechimea in munca si ar fi trebuit ca sporul sa i se modifice din ianuarie. La inceput de decembrie am aflat ca are o adeverinta de la un loc de munca anterior, pentru o vechime de 2 ani, deci se justifica solicitarea salariatului. Insa termenul de a introduce actul aditional in Revisal expirase si am intocmit actul cu 1 decembrie. Inca nu am introdus actul in Revisal. Cum as putea face ca salariatul sa beneficieze de dreptul sau de la 1 noiembrie? Multumesc pentru raspuns.

M Gabi
 User  M Gabi
a intrebat la 16 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 17 Dec. 2013
Nu este o despagubire, este o acordare retroactiva a unor sume cuvenite, cat timp angajatul a informat despre aceste lucruri abia in luna noiembrie, nu are de ce sa plateasca angajatorul despagubiri.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului M Gabi la 17 Dec. 2013
Da. puteti sa faceti asa, sa ii platiti in ianuarie, odata cu salariul pentru luna decembrie, ca sa nu va complicati cu declaratii. o includeti in declaratie si pe stat, mentionati in stat ca este spor acordat retroactiv pentru luna octombrie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului M Gabi la 17 Dec. 2013
Despagubiti salariatul in baza acestui articol
Art. 253
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.

Calculati diferenta de salariu cuvenita pe luna noiembrie si o acordati in luna decembrie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
M Gabi
 User M Gabi
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Dec. 2013
Multumesc pentru raspuns. Totusi, va rog sa imi mai clarificati un aspect. Am introdus actul aditional jn Revisal cu 1 decembrie. Daca sporul trebuie acordat retroactiv (adica si pentru luna noiembrie), ii platesc suma aferenta in ianuarie, odata cu plata salariului pe decembrie, care cuprinde si sporul nou? Trebuie intocmit un document care sa arate ce reprezinta suma pe care o va lua in plus la salariu? Mentionez ca suntem o institutie de stat. Va multumesc aniticipat pentru raspuns.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Dec. 2013
I se poate acorda retroactiv, de regula sporul se acorda din luna urmatoare celei in care s-a implinit vechimea corespunzatore, dar depinde si cum este prevazuta acordarea lui la nivel intern. Daca a implinit vechimea in luna octombrie, cu atat mai mult se justifica. Ar trebui sa primeasca retroactiv acest spor.

Sporul de vechime se poate acorda in baza CCM sau a legii aplicabile, in functie de caz.. In contract este precizat ca se vor completa clauzele cu prevederile CCM, RI sau ale legislatiei in vigoare. Caz in care neintocmirea actului aditional nu ar fi o problema, cat timp salariatul isi primeste dreptul prevazut la nivel intern.

Alte intrebari despre Contract de munca

Expertii nostri
violeta Georgescu
adriana iancu Radu Anton Marius Ion Ioana Popa George Andreescu G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024