ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Amenda I.T.M.


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Am si eu o problema si va solicit un raspuns cat mai corect din punct de vedere legal. Multumesc .
Sunt angajat cu Conventie Civila de 14 ani ca fochist la o asociatie de proprietari. Nici vechea conducere, nici actuala conducere NU doresc angajarea mea cu Contract Individual de Munca.

Mentionez faptul ca de 3 ani m-am angajat si ca civil la M.A.I. cu Contract Individual de Munca cu 8 ore//zi x 5 zile pe saptamana.
INTREBARi :
1--Ce lege reglementeaza { obliga } angajarea mea cu Contract Individual de Munca ?
2--Cine verifica acesta ILEGALITATE {considerata de mine } ?
3--Care sunt cuantumul eventualelor AMENZI si cui i se da ?
4--Meseria de Fochist poate fi Ocazionala ?
5--Este obligatoriu salariul minim pe economie.?

Va Multumesc Anticipat .

Constantin Miu
 User  Constantin Miu
a intrebat la 14 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Laurentiu Calapod
 User Laurentiu Calapod
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Mar. 2013
Conventiile civile
sunt permise de regula numai pentru activitati prevazute expres de legi speciale (exemplu, pentru angajarea administratorilor de bloc de catre asociatiile de proprietari). Odata cu abrogarea conventiilor civile reglementate prin art. 3 din Legea nr. 130/1999, pentru desfasurarea cu regularitate a unor activitati care nu depaseau in medie 3 ore pe zi in raport cu programul lunar de lucru, singura posibilitate ramasa de incheiere a unui contract civil de prestari servicii este data de Codul civil, insa nu pentru activitati regulate, ci de regula, pentru o prestatie unica, determinata.

Pana nu demult, potrivit Codului muncii, se mai putea presta activitate in baza unui contract civil sub doua ore pe zi si sub 10 ore pe saptamana (art. 101 din Legea nr. 53/2003 ? Codul muncii).

Insa odata cu publicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2006 in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 788 din 18 septembrie 2006, art. 101 a fost modificat. In prezent Codul muncii nu mai accepta conventia civila nici sub 2 ore pe zi.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Mar. 2013
Nicio lege, cat timp activitatea dvs nu este una de natura dependenta, adica nu lucrati zi de zi, nu stati in fiecare zi la birou, ci prestati o activitate cu caracater ocazional. In asociatiile de proprietari in general incadrarile se fac prin astfel de contracte, pentru persoanele care nu desfasoara activiate continua, ci doar ocazionala.

Legalitatea sau ilegalitatea relatiilor de munca este verficata de ITM in urma unei sesizari inaintate de persoana care doreste verificarea situatiei.

Nu estestabilita o amenda pentru asa ceva si trebuie verificat daca intr-adevar aveti dreptate, pentru ca dvs aveti un contract si sunteti remunerat in baza lui, legal. Daca nu exista un contract de orice fel atunci aveati o problema, se numea munca la negru.

Poate fi daca nu lucrati zi de zi acolo, nu aveti activitate cu program orar etc. Conventia civila se poate incheia pentru orice tip de activitate.

Salariul minim pe economie este obligatoriu numai in cazul contractului individual de munca, incheiat in baza prevederilor din CIM. Pentru astfel de contracte nu exista un salariu minim impus. Remuneratia se negociaza de cele doua parti inaint de semnarea contractului.

Daca aveti convingerea ca lucrurile nu se desfasoara corect, transmiteti o sesizare catre ITM. Ei vor face un control la fata locului si vor da eventual un termen angajatorului pana la care sa rezolve situatia, iar in caz contrar ar putea fi sanctionat contraventional (cu amenda). Insa numai cei de la ITM sunt in masura sa faca acest lucru.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024