ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

angajator


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am si eu o problema!
Am lucrat din luna februarie pana in iunie pentru doua firme cu acelasi angajator sau, ma rog, pe una dintre firme administrator era sotia angajatorului. Cert este ca dupa cateva zile de la angajare i-am dus toate actele necesare pentru angajare, inclusiv adeverinta de la medicul de familie.
La inceputul lunii iunie am avut ceva probleme de sanatate si a trebuit sa ma duc la spital unde trebuia sa ma internez pentru niste investigatii si mi-au cerut adeverinta de la locul de munca si bineinteles ca nu am avut de unde sa iau deoarece nu imi facuse contract pe nici una din cele doua firme. Norocul meu ca nu m-am internat pentru ca nu puteam sa imi platesc spitalizarea, tratamentele si investigatiile ce trebuiau facute.
Ce pot face eu ca sa imi treaca cele 4 luni in cartea de munca si ce amenda sau contraventie il asteapta pe cel mai sus mentionat?
Multumesc anticipat!

Adaugata in: Contract de munca
Mihai-mircea Diaconu
 User  Mihai-mircea Diaconu
a intrebat la 11 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Iul. 2012
In primul rand este bine sa stiti ca din ianuarie 2011 cartile de munca au fost eliminate, contractele fiind in prezent inregistrate la ITM prin programul Revisal iar la incetarea raportului de munca angajatorul eliberand o adeverinta de vechime.

Contractele de munca ar fi trebuit incheiate conform legii anterior inceperii activitatii si nu ulterior. Dvs. ati lucrat pana in prezent la negru, ceea ce inseamna ca aceasta perioada nu va fi asimilata ca vechime si cel mai probabil angajatorul nu a platit contributiile obligatorii catre sistemele de asigurari de stat si nici impozit pe venit. Ce puteti face este sa contactati ITM si sa reclamati munca la negru, insa aveti in vedere faptul ca, potrivit noilor prevederi din Codul muncii, nu doar angajatorul risca amenda, ci si dvs ca salariat, in momentul in care se constata lipsa contractului si plata unui salariu in aceste conditii.

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:

e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024