ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ce masuri se pot lua conform legii ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

In speranta ca voi primi un ajutor va scriu aceste randuri.
Este legal ca in cadrul companiei in care lucrez , firma Dedeman , in urma unor legi interne toti angajatii sa plateasca pentru toata marfa deteriorata , uzata chiar daca aceasta nu este din vina lor ?
Pe langa asta suntem obligati sa facem ore suplimentare fara sa fim platiti, si luna trecuta am avut 200 de ore, fluturas de salariu nu primim niciodata, lucrez din anul 2013 dar asa ceva este inadmisibil. Avem o clauza contractuala care nu ne permite sa vorbim despre ceea ce se intampla in interior, clauza in urma careia avem de platit suma de 10000 de euro daca spunem ceva. Imi este teama de ce s-ar putea intampla. Suntem mai ceva ca niste sclavi pe plantatie ! Programul de lucru este de obicei de la ora 8:00 la ora 18:00. Socotiti acum dvs . cate ore se fac in plus mai ales cand ai doar o zi libera pe saptamana. Am colegi care cad jos din picioare de oboseala, si nimanui nu ii pasa, si aseara la ora 18:00 ni s-a spus sa mergem acasa si la ora 21:00 sa venim inapoi pana noaptea la ora 3:00, apoi mergem acasa si la ora 8 sa venim inapoi. Unde sunt orele noastre de odihna? Unde sunt orele suplimentare platite ? Cu siguranta cineva ii baga in buzunar. Ridicam greutati de pste 50 de kg, atat femei cat si barbati, munca de vanzator presupunea altceva , cel putin asa e stipulat in contract, nicidecum sa fim niste catari care sa hamalim ziua intreaga pana cadem jos din picioare. Suntem amenintati ca ne dau afara si nu ne mai primim deloc salariile, si multe altele care acum nu imi vin in minte. Avem o ora de pauza neplatita, chiar daca nu am luat ora ni se spune sa o lasam, adica nu mai mancam, nu mai mergem la toaleta, nu ne mai putem trage sufletul putin... Iar ei, sefii cei mari fac chefuri la fiecare sfarsit de saptamana, cu alcool si alte cele in depozitele din spatele magazinului si rad pe seama noastra, a prostilor... si acum vin cu aceasta instiintare de a plati noi pagubele magazinului , pagube care sunt din fabrica sau din alte motive pe care le vor ei ! Ce putem face ?

Iancu Angela
 User  Iancu Angela
a intrebat la 12 Iun. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 13 Iun. 2016
Nu va poate retine din salariu.
Retinerile din salariu nu pot fi operate in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului se pot efectua daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Angajatorul ese obligat sa respecte prevederile legale referitoare la acordarea celor 48 de ore libere in alte zile ale saptamanii si acordarea sporului aferent la salariu si are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.
Daca dumneavoastra considerati ca angajatorul va incalca drepturile prevazute de lege puteti face sesizare la Inspectia muncii.
Legea 108/1999 este cadrul legal de functionare a Inspectoratelor teritoriale a muncii. Acestea sunt organisme in a caror atributii intra controlarea angajatorului, in privinta respecatrii legislatiei muncii.
Inspectorii sunt obligati de lege sa respecte confidentialitatea oricarei reclamatii care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale in domeniu si sunt obligati sa nu dezvaluie faptul ca inspectia a fost efectuata ca urmare a unei reclamatii.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024