ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ce trebuie facut pentru a redistribui un salariat conform starii medicale ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Am un salariat care a avut concediu medical 321 de zile in ultimii 2 ani pentru afectiuni cardiace, iar comisia de expertiza medicala nu a vrut sa-l pensioneze asa cum si-ar fi dorit. Nu se poate pensiona nici anticipat deoarece nu are varsta. Medicul de medicina muncii i-a facut niste recomandari privind conditiile de munca pe care societatea nu i le poate oferi avand in vedere profilul de activitate. Am inteles ca in aceste conditii se face o adresa catre AJOFM, dar nu stiu cum anume se face, ce trebuie sa cuprinda si care are fi termenul de depus? Salariatul astazi a informat societatea ca nu i s-a mai prelungit concediul medical si tot astazi a prezentat recomandarile medicului de medicina muncii.

Luminita Matei
 User  Luminita Matei
a intrebat la 12 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Mai. 2014
Luati legatura cu cei de la AJOFM, prezentati-le problema si solicitati suportul necear pentru reincadrarea lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Mai. 2014
Puteti dispune concedierea lui pe motivul inaptitudinii medicale, in temeiul art. 61 lit . c) din Codul muncii republicat, pe baza recomandarilor medicului de medicina muncii. Pentru aceasta concediere ii acordati preavizul prevazut in contract pentru concediere, a carui durata nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare conform Codului muncii. Insa concedierea trebuie sa respecte etapele prevazute in Codul muncii, astfel:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit.
c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) , precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.


Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024