ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

CIM pe durata determinata poate inceta exclusiv intr-o zi lucratoare?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Intr-o revista de specialitate , in data de 12.01.2012 era
urmatorul art.

Intrebare: Exista o prevedere legislativa conform careia contractul individual de munca incheiat pe durata determinata poate inceta exclusiv intr-o zi lucratoare?
Raspuns:
Conform art. 56 alin. 1 lit. i din Codul muncii, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data expirarii termenului contractului individual de munca ??ncheiat pe durata determinata.
Astfel, contractul individual de munca incheiat pe durata determinata inceteaza de drept la data la care expira termenul pentru care a fost incheiat, indiferent daca termenul expira intr-o zi lucratoare sau intr-o zi nelucratoare. De exemplu, daca ultima zi a contractului este 23 decembrie, data incetarii contractului este data de 24 decembrie.
Alin. 2 al art. 56 din Codul muncii stabileste ca pentru situatiile prevazute la alin. 1 lit. c- j, constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
Asadar, in termen de 5 zile lucratoare de la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata, angajatorul trebuie sa emita decizia prin care constata incetarea de drept a contractului individual de munca.
Decizia angajatorului are rolul de a constata incetarea de drept a CIM pe durata determinata, incetare care s-a produs la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat contractul.
In exemplul dat, contractul individual de munca inceteaza de drept la data de 24 decembrie iar angajatorul va emite decizia prin care constata ca CIM a incetat de drept la data de 24 decembrie, in termen de 5 zile lucratoare.

INTREBAREA MEA ESTE.: daca CIM inceteaza in 24.12.2011 care a fost zi nelucratoare , cand se transmite in revisal incetarea ?






Paula-gabriela Grama
 User  Paula-gabriela Grama
a intrebat la 13 Ian. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Amelia Muntean
 User Amelia Muntean
a raspuns la intrebare la 19 Oct. 2012
Daca CIM pe durata det. expira intr-o sambata, incetarea se face cu ce zi ? Duminica?

Dar inregistrarea in Revisal ? Vineri sau lunea respectiva?
Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Ian. 2012
Rectific, este vorba de data de 27.12, data de 26.12 fiind zi libera legal.

De regula incetarea unui CIM pe perioada determinata are loc in ziua lucratoare imediat urmatoare ultimei zi de lucru, in cazul de fata pe data de 27.12.2011, si se transmite catre ITM in aceeasi zi asa cum prevede HG 500/2011.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Ian. 2012
In cazul de mai sus ar fi putut fi transmisa pe data de 26.12.2011, aceasta fiind si ziua in care se emitea decizia de incetare.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024