ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Clauza de neparasire a unitatii un interval de timp


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, as avea urmatoarea nelamurire: intr-o societate se doreste aducerea mai multor absolventi de facultate pentru a fi angajati pe unele posturi. Insa aceasta presupune relocare, adica asigurare cazare, internet, etc. Exista posibilitatea de a se insera in contract o clauza prin care acestia se obliga sa nu paraseasca societatea o perioada de X ani? Daca nu, si aceasta clauza este abuziva care ar fi temeiul? Si pe de alta parte, nu exista nicio posibilitate de a-i tine in companie o perioada mai mare de timp? Multumesc frumos!

Mariana Popa
 User  Mariana Popa
a intrebat la 23 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mariana popa la 23 Sep. 2014
Nu este nicaieri precizat ca aceste cursuri trebuie sa se desfasoare la sediul angajatorului. Ele pot fi derulate la locatia celor care le livreaza sau in alta parte. Important este cine le initiaza si cine le plateste. Puteti vedea in codul muncii prevederile legate de acest aspect.

Art. 196
(1) Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
(2) Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

Art. 197
(1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.

Art. 198
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

Art. 199
(1) In cazul in care salariatul este cel care are initiativa participarii la o forma de pregatire profesionala cu scoatere din activitate, angajatorul va analiza solicitarea salariatului impreuna cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
(2) Angajatorul va decide cu privire la cererea formulata de salariat potrivit alin. (1), in termen de 15 zile de la primirea solicitarii. Totodata angajatorul va decide cu privire la conditiile in care va permite salariatului participarea la forma de pregatire profesionala, inclusiv daca va suporta in totalitate sau in parte costul ocazionat de aceasta.

Art. 200
Salariatii care au incheiat un act aditional la contractul individual de munca cu privire la formarea profesionala pot primi in afara salariului corespunzator locului de munca si alte avantaje in natura pentru formarea profesionala.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Popa
 User Mariana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Sep. 2014
Va multumesc foarte mult. Si in conditiile in care vor exista astfel de cursuri de pregatire platite de angajator - acestea nu trebuie sa se desfasoare neaparat la angajator nu i asa? Adica daca angajatorul nu are nici personal nici conditii, pregatirea se va putea realiza la un tert. In aceste conditii, pentru cata vreme pot fi obligati sa ramana? Va multumesc frumos!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Sep. 2014
Nu, nu se poate. Singurul context in care angajatului i se poate impune sa nu paraseasca locul de munca pentru X ani este cel in care acesta urmeaza cursuri de formare profesionala initiate si platite de catre angajator. Legea care defineste aceste conditii este condul muncii republicat, in care de asemenea veti gasi redat, preluat din Constitutie, principiul referitor la libertatea muncii pe care nu o puteti ingradi, limitand astfel dreptul salariatului de a-si schimba locul de munca daca doreste acest lucru.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024